Senternovem


08-11-2007 | Startschot landelijke voorlichtingscampagne 'Zien is Geloven'

Melkveehouders aan de slag met beschikbare kennis over broeikasgassen

Vandaag geeft minister Verburg in Utrecht het startschot voor de landelijke voorlichtingscampagne 'Zien is Geloven'. De campagne is erop gericht agrarische ondernemers bewust maken van de uitstoot van broeikasgassen op de boerderij en hen te informeren over mogelijke maatregelen. Honderd melkveehouders gaan in drie praktijkprojecten kijken welke maatregelen voor hen het beste werken. 'Zien is Geloven' is een initiatief van het programma ROB van SenterNovem, in opdracht van VROM en in samenwerking met LNV.

Uitgangspunt van de campagne is dat boeren zelf ontdekken wat voor hen geschikte maatregelen zijn en hoe ze die dan het beste in de praktijk kunnen toepassen. Daarom gaan zo'n honderd boeren in drie praktijkprojecten aan de slag om te onderzoeken welke maatregelen niet alleen winst voor het milieu opleveren, maar ook goed passen in hun bedrijf. De kennis die daarmee wordt opgedaan wordt gebruikt in de voorlichtingscampagne.

Drie projecten, zes provincies
In Overijssel kiezen de boeren met welke maatregelen zij ervaring willen opdoen. Daarbij krijgen ze ondersteuning van een adviseur en een computerprogramma, dat berekent wat de gevolgen zijn van klimaatvriendelijke maatregelen. In Friesland gaan de agrarische ondernemers in vier groepen aan de slag met het sluiten van kringlopen. In Noord- en Zuid Holland, Utrecht en Noord-Brabant wordt gekeken welke maatregelen voor welke grondsoorten het meeste succes opleveren.

De campagne
"De praktijkprojecten zijn de ruggengraat van deze campagne", vertelt Theo Leupen, manager nationaal klimaatbeleid van SenterNovem. "De afgelopen jaren hebben we bij SenterNovem in het kader van het programma ROB veel kennis verzameld over de niet-CO2 broeikasgassen en mogelijkheden om de uitstoot te verminderen. Deze kennis willen we doorgeven aan de sector zodat deze op zijn eigen manier aan de slag kan. Deze winter beginnen we daarom met regionale voorlichting tijdens `winteravondlezingen'. Daarnaast houden we de agrarische ondernemers actief op de hoogte van resultaten van de praktijkprojecten. Bijvoorbeeld door het aanbieden van informatie aan vakbladen en via onze eigen website www.senternovem.nl/roblandbouw'".