Senternovem


08-11-2007 | Positieve effecten Energie Investeringsaftrek (EIA)

Niet alleen de gebruikers van de EIA hebben profijt van de regeling. Maar ook leveranciers van duurzame energie en energiebesparende technieken profiteren ervan als hun producten op de energielijst staan van de EIA. Dit blijkt uit een onderzoek van EIM, een onderzoeksbureau voor bedrijf en beleid uit Zoetermeer. Het rapport Neveneffecten van de EIA is gemaakt in opdracht van SenterNovem en het Ministerie van Economische Zaken.

Ondernemers: EIA belangrijke stimulans
Met de EIA mag een ondernemer die investeert in energiebesparing of duurzame energie 44% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Een groot deel van de ondernemers van de EIA ervaart dan ook een positieve bijdrage aan de winstgevendheid van het bedrijf en ziet de EIA als een belangrijke stimulans tot investeren in energiebesparing. Van de ondervraagde gebruikers van de EIA investeert 62% in de technieken omdat deze energiezuiniger zijn. Ruim de helft zegt dat de EIA een belangrijke reden was om te investeren. Bij 79% van de gebruikers zou het ontbreken van de EIA gevolgen hebben gehad voor de onderneming. Ook heeft de EIA een positief effect op innovatie: ongeveer een kwart van de gebruikers vindt dat door de EIA betere of nieuwe producten op de markt zijn gekomen.

Positieve effecten voor leveranciers: marktintroductie makkelijker Ook de leveranciers van de EIA-technieken merken de positieve effecten. Ze vinden de EIA een sterk marketing instrument dat in belangrijke mate bijdraagt aan de verkoop van hun producten en de toegankelijkheid op nieuwe markten. Van de ondervraagde leveranciers zegt 63% dat dankzij de EIA de marktintroductie van de innovatieve energiebesparende technieken een stuk makkelijker is geworden. Ongeveer eenzelfde percentage breidt de klantenkring en de omzet uit. 70% van de leveranciers is dankzij de EIA de producten makkelijker gaan verkopen.

Innovatie
Tevens lokt de EIA innovatie en Research en Development (R&D) uit bij grote leveranciers. Zij passen hun technieken aan de EIA aan, terwijl de kleinere leveranciers het voordeel meer zoeken in het opnemen van energiebesparende technieken in het assortiment. Voor meer dan 90% van de ondervraagde leveranciers maakt voortdurende vernieuwing deel uit van de bedrijfsstrategie. Veel leveranciers geven aan dat dit een direct gevolg is van de EIA. Ter vergelijk: van alle Nederlandse MKB-bedrijven vindt gemiddeld 55% voortdurende vernieuwing belangrijk. Van de grotere leveranciers geeft 44% aan dat ze nieuwe energiebesparende technieken helemaal niet of pas later op de markt hadden gebracht, als de EIA niet had bestaan.

Langetermijneffect economie
EIM heeft ook de economische gevolgen onderzocht. Door de EIA stijgt het bruto binnenlands product. De EIA zorgt dus voor een hogere productie, consumptie en uitvoer van energiebesparende technieken. Ook zorgt de EIA voor extra werkgelegenheid en meer ondernemingen in die sector. EIM heeft berekend dat er zo circa 14.000 extra banen ontstaan.