FNV

8-11-2007 Tegenstand 'flitsontslag' groeit

De ruime meerderheid die zich keert tegen de kabinetsplannen voor een soepel ontslagrecht is de afgelopen maanden verder gegroeid. Zes op de tien Nederlanders zien niets in de plannen voor een 'flitsontslag'.

Tegelijkertijd vrezen meer werknemers dat de plannen hen persoonlijk gaan raken. Dat blijkt uit een vervolgpeiling van TNS NIPO in opdracht van de FNV.

Begin september, vlak na het verdeelde advies van vakcentrales en werkgevers en de start van een FNV-campagne, was 55 procent van de Nederlanders tegen een makkelijk ontslag. Het aantal tegenstanders is nu gegroeid naar 59 procent. Dit stijgt naar 66 procent wanneer mensen de argumenten van zowel voor als tegenstanders krijgen voorgelegd.

Vooral het feit dat een werkgever bij ontslag niet langer toestemming hoeft te vragen aan de rechter of het CWI is voor een meerderheid aanleiding de voorstellen af te wijzen. Vier op de tien werknemers vrezen zelfs dat dit soepeler ontslag hen persoonlijk kan treffen (was 33 procent).

FNV-bestuurder Wilna Wind ziet in de resultaten "wederom een enorme opsteker". De bestuurder hoopt dat minister Donner eindelijk gaat erkennen dat zijn voorstellen nauwelijks draagvlak hebben. "Laat de minister zijn energie steken in een voorstel dat mensen aan het werk helpt en niet aan de kant zet."

TNS NIPO peilde in z'n nieuwste onderzoek ook het draagvlak onder de kiezers van de verschillende politieke partijen. Vooral de PvdA en het CDA moeten zich zorgen maken als ze Donners plan steunen. Zo geeft 51 procent van de PvdA-kiezers aan dat de kans dat ze opnieuw op deze partij stemmen kleiner wordt. Dat was in september nog 38 procent. Van de CDA-stemmers gaat 30 procent zijn stem ernstig heroverwegen (was 27 procent).

Hier te downloaden:
* Persbericht TNS NIPO Ontslagrecht
* Het volledige rapport van TNS NIPO

Zie ook onze speciale website flitsontslag.nl

{icon_pdf.gif} Persbericht TNS NIPO {icon_pdf.gif} Rapport eenmeting ontslagrecht nov 2007