Ingezonden persbericht


Persbericht

Erfgoed Nederland

6 november 2007

Minister opent landelijk archeologencongres in Deventer

Op 8 en 9 november komen meer dan 700 archeologen uit Nederland en Vlaanderen bijeen voor een tweedaags congres. Minister Ronald Plasterk van Cultuur (OCW) opent het congres met de symbolische aanbieding van de nieuwe wet op de archeologische monumentenzorg aan het werkveld. Daarna wordt in 25 lezingen de actuele resultaten van onderzoek besproken. De organisator, Erfgoed Nederland, het landelijke sectorinstituut voor erfgoed, vestigt met zoveel aanmeldingen een nieuw record in de 37e editie van De Reuvensdagen.

Traditie & vernieuwing
Het congres is genoemd naar de eerste Europese professor in de archeologie Caspar Reuvens (1793-1835). Aanvankelijk was het congres een onderonsje van de universitaire wetenschap. Maar 37 jaar later is het congres een feestelijke reünie van de honderden mensen die in of met de archeologie werken: opgravende bedrijven, beleidsambtenaren, studenten, materiaalspecialisten, tentoonstellingsmakers, amateurs, maar ook landschapsarchitecten, filmmakers en mensen in de ruimtelijke ordening. Want anno 2007 is archeologie niet alleen een wetenschap, maar ook inspiratie voor nieuwbouwwijken en stadsherstel.

De Nieuwe wet
Meer dan 14 jaar is er gedebatteerd over een nieuwe wet op de (archeologische) monumentenzorg die er moest komen na het Verdrag van Malta (1992). Sinds 1 september 2007 is de wet een feit, maar anders dan in de Staatscourant heeft nauwelijks iemand hierover kunnen lezen. Minister Plasterk komt donderdag de wet aanbieden aan alle archeologen van Nederland. De Overijsselse gedeputeerde Dick Buursink krijgt als eerste een handzaam boekje "De nieuwe monumentenwet in kort bestek". Daarin staat de kern van de wet, die zelf 400 pagina's telt. De minister heeft een opmerkelijke boodschap voor de beroepsgravers: laat zoveel mogelijk historische sporen in de bodem. "Behoud in-situ"- op de plek waar het al zolang zit, is het devies.

En de 1e prijs gaat naar
Geen congres zonder een prestigieuze prijs. Tweejaarlijks reikt de directeur van de Rijksdienst voor Archeologie Cultuurlandschap en Monumenten (RACM) een prijs uit voor Archeologische Monumentenzorg. Deze is bedoeld voor duurzame initiatieven die archeologie goed onderzoeken maar tevens aantrekkelijk presenteren. In 2007 gaat de prijs naar de gemeente Woerden, die in de binnenstad een Romeins castellum heeft opgegraven en dat als leidende inspiratie heeft ingezet voor de gehele herinrichting van de binnenstad: het is zichtbaar in het statenpatroon, in de Castellum-parkeergarage van twee verdiepingen zijn de vondsten te zien en zowel tijdens als na de opgravingen hebben vele schoolklassen en bewoners van week tot week de resultaten kunnen zien.

Het archeologiecongres wordt op 8 en 9 november gehouden in de Deventer Schouwburg, onder verantwoordelijkheid van Erfgoed Nederland, in samenwerking met gemeente Deventer, provincie Overijssel en Het Oversticht. Het programma omvat naast lezingen een archeologiebeurs, banenmarkt en (vak)boekenmarkt. Nadere informatie vindt u op www.reuvensdagen.nl of www.erfgoednederland.nl/evenementen.

Erfgoed Nederland
Erfgoed Nederland op 1 januari 2007 opgericht als het landelijke sectorinstituut voor erfgoed. Erfgoed Nederland is er om culturele, bestuurlijke, politieke, maatschappelijke en onderwijsgerichte organisaties in Nederland te ondersteunen. Met brancheorganisaties, media en uitgeverijen, provinciale erfgoedhuizen en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, universiteiten en hogescholen werkt Erfgoed Nederland samen. Daarnaast is Erfgoed Nederland er ook voor particuliere organisaties op het gebied van erfgoed en treedt Erfgoed Nederland op als een belangrijke gesprekspartner van het openbaar bestuur.


---

Noot voor de redactie (