VU Medisch Centrum
Amsterdam, 6 november 2007
2007/092/JSp
Samenwerking rond arbeid en gezondheid is essentieel
De samenwerking van verschillende disciplines zoals bewegingswetenschappen, ergonomie, gedragswetenschappen en gezondheidseconomie bij de preventie van ongezonde leefstijl van werknemers en de preventie van werkgerelateerde klachten werkt!
Preventieve interventies worden steeds belangrijker, omdat we met z'n allen tot latere leeftijd zullen moeten blijven doorwerken en omdat het moeilijker is geworden om een financiële uitkering te krijgen bij langdurige arbeidsongeschiktheid. Gebrekkige samenwerking heeft echter geleid tot grootschalige invoering onder werknemers van niet-effectieve interventies. Dit betoogt prof.dr. Allard van der Beek op donderdag 8 november in zijn oratie bij de aanvaarding van zijn ambt hoogleraar Epidemiologie van Arbeid en Gezondheid.
Op het terrein van de preventie van een ongezonde leefstijl van werknemers zijn meerdere wetenschappelijke disciplines actief die elkaar goed versterken. En met succes. Gezonde leefstijl interventies blijken het gedrag ten aanzien van voeding en lichamelijke activiteit positief te veranderen en belangrijke gezondheidsmaten te verbeteren. Bovendien zijn er aanwijzingen dat de interventiekosten snel worden terugverdiend door een reductie van ziekteverzuim.
Ook de preventie van werkgerelateerde klachten kan succesvol zijn. Van der Beek geeft in zijn inaugurale rede echter eerst aansprekende voorbeelden waaruit blijkt dat gebrekkige samenwerking er toe heeft geleid dat, tot op de dag van vandaag, bewezen niet-effectieve interventies worden uitgevoerd. Zo wordt werknemers al decennia geleerd om met de benen te tillen en niet met de rug, terwijl we inmiddels uit zowel epidemiologisch als biomechanisch onderzoek weten dat dit soort tilcursussen geen enkel effect hebben op de preventie van lage rugklachten. Fysieke training van werknemers voorkomt wel rugklachten. Ook interventies ter preventie van RSI bij computerwerkers dienen beter onderbouwd te worden. Vermindering van totaal computergebruik door pauzesoftware of verbetering van de lichaamshouding door 'ergonomische instelling' van tafel en stoel zullen RSI waarschijnlijk niet kunnen voorkómen. Vermindering van muisgebruik of invoering van alternatieve, ergonomische muizen wel.
Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de dienst communicatie van VU medisch centrum, Jan Spee (020) 444 3444, fax (020) 444 3450. Persberichten van VU medisch centrum kunt u lezen op www.VUmc.nl.
Achtergrondinformatie (
VU Medisch Centrum