Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Kamervragen over handel in huisdieren

07 november 2007 - kamerstuk

Kamerbrief met antwoorden op vragen over een certificaat voor handelaren in huisdieren. De minister is niet voor een verplicht certificaat. Zij ziet wel de meerwaarde van vrijwillige certificering in.

Meer informatie

* Kamervragen over handel in huisdieren
Kamerstuk | 07-11-2007 | PDF-Document, 41 kB
Voor downloaden van PDF-bestanden: Zie het origineel


uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum
onderwerp bijlagen
D i rectie Landbouw
Geachte Voorzitter,
Hierbij doe ik u de antwoorden toekomen op de vragen van het lid Van Velzen (SP) over de handel in huisdieren.

1
Wat is uw mening over het initiatief 'stop de broodfok'? Ik kan de bezorgdheid begrijpen die door mensen wordt geuit over dierenleed als gevolg van onder andere illegale handel en onwetende eigenaren.
2
Bent u bereid een keurmerk voor dieren in te stellen, waarmee aanbieders hun kittens of pups voor een beperkte periode vanaf de verkoop verzekerd mee kunnen geven? Zo ja, bent u tevens bereid dit keurmerk verplicht te stellen? Zo neen, waarom niet? Ik zie meerwaarde in certificering maar niet in een verplichte variant (zie ook het antwoord op Kamervragen d.d. 24 november 2006, Aanhangsel Handelingen II 2006/07, nr. 374). Tevens verwijs ik hierbij naar de brief van 15 mei 2006 (Kamerstukken II 2005/06,
28 286, nr. 29), waarin de keuze voor een certificatiesysteem volgens de toezichtondersteunende variant wordt toegelicht, te beginnen met de partijen die nu onder het Hondenen kattenbesluit 1999 (HKB) vallen. Dit is een vrijwillige certificatievariant, waarbij er sprake is van een relatie met wettelijke voorschriften. Wanneer partijen uit de sector overgaan tot het opstellen van certificatienormen, zal dit worden ondersteund met de ontwikkeling van regelgeving die in de plaats komt van het HKB. Door middel van vrijwillige certificering kunnen goede fokkers en handelaren zich zichtbaar positief onderscheiden en kan de consument kiezen voor kwaliteit. De consument wordt verder ondersteund door de kennis die bij het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren (LICG) aanwezig is.
De overheid zal de controle met name toespitsen op degenen die niet deelnemen aan het vrijwillig certificatietraject.
Ministerie van Landbouw,
Natuur en Voedselkwaliteit
Directie Landbouw
Bezuidenhoutseweg 73
Postadres: Postbus 20401

2500 EK 's-Gravenhage
Telefoon: 070 - 3786868
Fax: 070 - 3786100
De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal

Postbus 20018

2500 EA 's-GRAVENHAGE

5 oktober 2007 2070801620 DL. 2007/2989 7 november 2007 Kamervragen over de handel in
huisdieren
Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad

7 november 2007 DL. 2007/2989 2

3
Wat is de stand van zaken met betrekking tot het certificatiesysteem voor instellingen die nu onder het honden- en kattenbesluit vallen? Wanneer kan de Kamer een sluitende certificatie verwachten?
Momenteel faciliteer ik de totstandkoming van een gedragen certificatieschema op basis waarvan fokkers en handelaren zich vrijwillig kunnen laten certificeren. Daarbij streef ik naar één certificatieschema waar een brede vertegenwoordiging vanuit de hele sector aan heeft meegewerkt en waar voldoende draagvlak voor is bij de sector en belangenvertegenwoordigers. LNV zal erop toezien dat de inhoud van het certificatieschema van voldoende niveau is om het dierenwelzijn te borgen. Dat is een belangrijke voorwaarde om de certificering met regelgeving te ondersteunen. Dit traject is gestart. De verwachting is dat eind 2008 een certificatiesysteem operationeel is.

4
Bent u bereid identificatie en registratie van honden en katten verplicht te stellen teneinde een einde te maken aan de malafide handel in huisdieren? Zo neen, waarom niet? Hiervoor verwijs ik u naar de Nota Dierenwelzijn en naar mijn brief van 1 november jl. inzake de schriftelijke beantwoording van vragen gesteld tijdens het debat over de LNVbegroting
2008.
DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,
G. Verburg

1) www.stopdebroodfok.nl