Ingezonden persbericht

Nieuws op www.wijninfo.nl

Oogstverslag uit Made

De druivenpluk is in onze wijngaard in Made (N-Br) is nog nooit zo vroeg begonnen.

De laatste oogst was op zaterdag 6 oktober.

De Pinot Noir. Normaliter vindt dit eind oktober, begin november plaats.

Dank zij het zeer warme weer in april stonden de druiven medio mei al in volle bloei. Vier weken eerder dan gebruikelijk.

Helaas was juni en juli erg vochtig en groeizaam.

Niet alleen voor de druivenplanten maar ook voor de schimmel Peronospera; ook wel valse meeldauw genoemd; hetgeen mij dan ook zeer veel werk bezorgde.

Door de weelderige groei en het klamme ziekelijke weer was dit jaar de omstandigheid voor peronospera ideaal.

Veel werk had ik dan ook met het verwijderen van overdadige scheuten en bladeren.

Door te zorgen voor een luchtige begroeiing droogde het gewas tussen de buien snel op, zodat de schimmelsporen geen kans kregen uit te lopen.

Een voorwaarde voor het uitlopen van de sporen van deze schimmel is een aantal uren nattigheid.

Gelukkig waren de maanden augustus en september in Made droog.

Doordat de druiven een maand eerder aan de afrijping begonnen stonden ze dus ook veel langer in het daglicht en er dus sprake was van meer fotosynthese.

Ook al liet de zon nogal eens verstek gaan.

De oogst is dus in tegenstelling tot 2006 zeer rijkelijk en van zeer goede kwaliteit. Zeer gezond. Totaal geen botrytis; hoog in het suiker en laag in het zuur.

Suikergehalten van 21 gew %; ofwel ongeveer 90 graden Oechsle; waren dit jaar gebruikelijk, hetgeen zonder extra suiker toevoeging een wijn oplevert van ongeveer 11 % vol.

Eigenlijk voldoende voor een fruitige wijn. Maar ja; men wil helaas zonodig veel alcohol.

Er verschenen afgelopen tijd nogal eens rampberichten omtrent meeldauw uit het buitenland, maar daar heb ik dit jaar geen last van.

Doordat het in Nederland nog al eens nat is ben ik erg allert op schimmelgroei, zodat dit jaar toch een geredde oogst opleverde.

Wat dat betreft een ervaringsvoordeel in vergelijking met wijngebieden waar het doorgaans droog en heet is. Volgende oogsten zullen aantonen dat het klimaat zich werkelijk wijzigt?

Eerst zien en dan geloven!

Momenteel staat de rode wijn in zijn tweede gisting.

De witte en rosé is uitgegist maar staat nog op zijn gist.

Met vineuse groet,

Marius van Stokkom

1 november 2007

----------