V&VN: gehandicaptenzorg heeft Deltaplan nodig

07/11/2007 08:46



V&VN



Verantwoorde gehandicaptenzorg vraagt kwaliteitskader

V&VN is geschrokken dat slechts een kwart van de instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking voldoet aan de eisen van verantwoorde zorg. De verantwoorde zorg staat onder druk door een tekort aan personeel, te weinig deskundig personeel en zelfs ongeschoold personeel. Dat blijkt uit het IGZ-rapport 'Verantwoorde zorg voor gehandicapten onder druk' dat op 6 november gepresenteerd is. V&VN herkent de door de IGZ gesignaleerde problemen en ondersteunt de aanpak van de inspectie. V&VN zet als beroepsvereniging in op het realiseren van een Deltaplan Gehandicaptenzorg. Ook verdere professionalisering en uitwerking van het Kwaliteitskader Verantwoorde Gehandicaptenzorg zijn volgens V&VN noodzakelijk.

Deltaplan Gehandicaptenzorg
V&VN (Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland) acht het noodzakelijk om op korte termijn een verbeterprogramma in de gehandicaptenzorg te realiseren in de vorm van het Deltaplan Gehandicaptenzorg. Dit Deltaplan is vergelijkbaar met het Deltaplan Ouderenzorg, welke een aantal jaren geleden opgezet is vanuit de gesignaleerde problemen in verpleeg- en verzorgingshuizen. V&VN roept alle betrokken organisaties en het ministerie van VWS op om gezamenlijk te werken aan een Deltaplan Gehandicaptenzorg.

Werkgevers verantwoordelijk voor professionalisering
Werkdruk en personeelstekort belemmeren medewerkers in de gehandicaptenzorg vaak om zich bij te scholen en hun vakkennis op peil te houden. V&VN pleit ervoor dat werkgevers in de gehandicaptenzorg hun medewerkers hiervoor de mogelijkheden bieden. Met het uitwisselen van best practices en (regionale) scholingsbijeenkomsten biedt V&VN verpleegkundigen en verzorgenden en de niet-agogisch opgeleide werknemers in de gehandicaptenzorg inzicht in betere zorg. Ook publiceert V&VN handzame richtlijnen, zoals 'Hoe zorg je voor ongeneeslijk zieken met een verstandelijke beperking - Handreikingen palliatieve zorg'. Om de scholing en bijscholing van verpleegkundigen en verzorgenden bij te houden en te toetsen kunnen werkgevers het Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & Verzorgenden inzetten.. Ook de aanstelling van verpleegkundig specialisten in de gehandicaptenzorg kan zorgen voor verdere professionalisering van de sector.

Kwaliteitskader moet zorg meetbaar maken
V&VN gelooft in het vergroten van de kwaliteit van zorg door een duidelijk kwaliteitskader. Het doel van het Kwaliteitskader Verantwoorde Gehandicaptenzorg is het transparant maken, toetsen, verantwoorden, optimaliseren en verder ontwikkelen van het kwaliteitsniveau van de geboden zorg en ondersteuning door zorgaanbieders in de gehandicaptenzorg. Dit kwaliteitskader voor de gehandicaptenzorg is ontwikkeld door V&VN, cliëntenorganisaties, zorgaanbieders, beroepsorganisaties, de Inspectie voor de Gezondheidszorg en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Momenteel worden concrete meetbare indicatoren ontwikkeld, voor onder andere cliëntwaardering en de mate waarin de zorg professioneel wordt verleend en georganiseerd.