Persuitnodiging Wageningen Universiteit, nr 081, 31 oktober 2007



Internationaal symposium in Wageningen

Biologische landbouw vraagt om nieuwe rassen

De biologische landbouw groeit in Nederland. De biologische teler gebruikt voor zijn teelten echter gangbare rassen waarvan biologisch zaad wordt geteeld. De conventionele gewasvariëteiten zijn aangepast aan de gangbare landbouw met een hoge input van minerale kunstmeststoffen en chemische bestrijdingsmiddelen. Daarom is de biologische landbouw op zoek naar rassen die beter zijn aangepast aan minder geforceerde omstandigheden. Tijdens het symposium Eucarpia komen in Wageningen van 7 tot 9 november zo'n 130 onderzoekers, biologische en gangbare zaadbedrijven en belangenorganisaties uit 28 landen bijeen om strategieën voor toekomstige biologische rassen te verkennen.

Mediavertegenwoordigers zijn hierbij van harte welkom.

De nog niet bestaande robuuste biologische rassen hebben een aantal kenmerken die het mogelijk maken zich goed te handhaven in een minder beheersbare omgeving dan onder gangbare condities. Daartoe dienen deze rassen te beschikken over bijvoorbeeld een beter wortelstelsel. Bovendien moet de structuur van het gewas zodanig zijn dat onkruiden sterker worden onderdrukt. Ook dient de opbrengst min of meer constant te zijn. Met dit pakket van eisen is het veredelen voor de biologische sector meer dan 'simpelweg' gangbare veredeling voor toevallig een andere markt.

Tijdens het symposium dat wordt geopend door rector magnificus van Wageningen Universiteit, prof. Martin Kropff zijn er onderzoekspresentaties over tal van onderwerpen, zoals over de genetische basis van maïs voor aanpassingen aan teelt onder lage input, de biologische veredeling van voedergrassen, opbrengstverliezen, veredeling en stikstofopname bij tarwe, verschillen in prestaties van tarwe en gerst in conventionele en biologische systemen, veredelen met meer weerstand tegen schimmelvorming in uien, tripsresistentie van kool, spinazieteelten in de VS en evolutie van diversiteit bij locale maïsrassen in een periode van twintig jaar van selectie in Portugal.

Het symposium wordt voorgezeten door prof.dr. Edith Lammerts van Bueren, hoogleraar Biologische plantenveredeling aan Wageningen Universiteit. Eucarpia (de European Association of Plant Breeding Researchers) heeft voornemens om een aparte sectie voor biologische plantenveredeling op te richten.

Programma

Het symposium "Plant Breeding for organic and sustainable, low-input agriculture: dealing with genotype-environment interactions" vindt plaats van woensdag 7 november (opening 13.30 uur) tot en met vrijdag 9 november (sluiting 12.00 uur) in het WICC, Lawickse allee 9, Wageningen. Het programma is te vinden op http://www.dpw.wageningen-ur.nl/peenrc/index.php?item=Eucarpia.