Gemeente Spijkenisse


Vrijwilligers gevraagd voor buurtpreventieteam De Hoek

29 oktober 2007

Buurtpreventie
Op woensdag 7 november praten vertegenwoordigers van gemeente, politie en woningcorporaties met bewoners van De Hoek over de veiligheid in de wijk en het opzetten van een buurtpreventieteam. Daarvoor zijn enthousiaste vrijwilligers nodig. Het is de bedoeling dat in De Hoek het vierde project buurpreventie in Spijkenisse wordt opgezet.

Uit onderzoek naar de resultaten van buurtpreventie in andere wijken bleek dat deze merkbaar schoner zijn geworden, de criminaliteitscijfers zijn gedaald en het veiligheidsgevoel bij de bewoners is gestegen. Er zijn ook andere effecten van het werk van het buurtpreventieteam te merken. Zo zijn door meldingen de politie, de gemeentelijke rayonmedewerkers en de medewerkers van de woningcorporaties vaker in de wijk te zien. Een ander gevolg is bovendien dat het achterstallig onderhoud van tuinen van huurwoningen gerichter kan worden aangepakt en dat andere buurbewoners meer zijn gemotiveerd om zelf iets te doen aan een schone, hele en veilige wijk.

De wijk De Gaarden beet met buurtpreventie het spits af. Daar lopen al zo'n twee jaar vrijwilligers - `lopers' genoemd - van het buurtpreventieteam zo'n drie tot vier keer per week door de wijk, zowel overdag, 's avonds als 's nachts.

Ze functioneren als oog en oor, waarbij ze onregelmatigheden die ze in de wijk tegenkomen bij politie, wooncorporaties of gemeente melden. Inmiddels draait ook in de Gildenwijk en in Waterland een project buurtpreventie.

Net als in De Gaarden valt of staat het project daar met de inzet en motivatie van de vrijwilligers. En daar ontbreekt het gelukkig niet aan. In de Gaarden zijn achttien vrijwilligers, in de Gildenwijk twaalf en in Waterland zelfs al dertig. De buurtlopers zijn vooral gemotiveerd omdat ze zelf natuurlijk ook in een schone, hele en veilige wijk willen wonen.

Natuurlijk worden vrijwilligers die aan buurtpreventie willen meedoen niet zomaar in het diepe gegooid. Ze krijgen, voordat ze hun wijk gaan doorkruisen, eerst een training waarbij allerlei situaties die zich kunnen voordoen worden nagebootst. Bovendien worden ze voorzien van het nodige materiaal, zoals telefoon, wijkkaarten, schrijfmogelijkheden, kleding en dergelijke.

De bijeenkomst met gemeente, politie, wooncorporaties en bewoners vindt plaats in CSG Oude Maas aan De Ritte, aanvang 19.30 uur. Bewoners van De Hoek worden uitgenodigd door middel van een nieuwsbrief, die huis-aan-huis in de wijk wordt verspreid.