Maatschappelijke stage niet langer miskend
Zwolse Stagemakelaar ziet effect van maandenlange politieke lobby
ZWOLLE, 20071107 -- De ondernemers van OPSTAGE.NU zijn bijzonder content met het feit dat in de officiële regeringspublicaties hun term `Stagemakelaar maatschappelijke stages' gebruikt wordt. "Gemeenten met een school voor voortgezet onderwijs krijgen in totaal ¤ 30 miljoen om in te zetten voor maatschappelijke stages, vrijwilligers en makelaars." (persbericht min. OCW, 18-10-2007)
In de uitzending van RTL Nieuws van 6 november 2007 (19.30 u.) herkennen ze hun kanttekeningen (verstuurd aan alle 2e kamerfracties), die bijdragen aan de discussie die binnenkort in de 2e kamer plaatsvindt:
- Wat is er nog over van de kwaliteit van het burgerschapsproject `maatschappelijke stage'? Wat is nog de kwaliteit voor onderwijs en vrijwilligerswerk; o.a. afgezet tegen de financiële injecties door overheid en gemeenten en de prestaties die vrijwilligersorganisaties moeten leveren.
- Wat is nog de (meer)waarde van de een ingekorte stageperiode van 10 dagen (= 72 uur)? Zo'n minimale periode is onvoldoende om op een verantwoorde manier met de samenleving en het vrijwilligerswerk in contact te komen. Hierdoor lijkt het op de zgn. snuffelstage. De inzet was 3 maand, het huidige resultaat is maar een zeer mager akkoord.
- Stagemakelaar inzetten om gemeenten te ondersteunen of te assisteren is een uitstekend plan. Organisaties moeten bereid zijn om externe expertise in te huren, ze kunnen onmogelijk alles zelf doen.
- Het inzetten van de stagiaires slechts op het vrijwilligers terrein vinden wij een beperkte keuze. De maatschappij kent meerdere geledingen waar leerlingen zichzelf en hun sociale samenhang kunnen ontdekken. De bereidheid om mee te denken is ook bij bv. ondernemers aanwezig.
- Het is redelijk simpel om de maatschappelijke stage te combineren met een -beperkte- beroepen-oriëntatie. Jong geleerd ... Het heeft een positief effect op hun onderwijsloopbaan: motivatie, toekomstgericht, scheelt veel geld. Ondernemers willen op deze manier ook financieel investeren.
- Hoe is op dit moment de bekostiging geregeld? De geldstromen gaan met name naar de grote gemeenten die een aantal onderwijsinstellingen binnen hun grenzen hebben staan (de subsidie-hantering op brin-nummer is onredelijk). De nevenvestigingen in randgemeenten vissen vaak achter het net, omdat de hoofdvestiging het grootste deel verbruikt. Daarom zou een verdeling naar aantal leerlingen per gemeente beter te accepteren zijn dan per onderwijslocatie. De grote steden hebben nl. redelijk veel regioleerlingen. Op deze manier kan een gemeente meer doen voor z'n ingezetenen. Het werk vindt nl. wel plaats in die gemeente waar de leerling woont en niet altijd in de directe omgeving van de school.
OPSTAGE.NU intermedieert door middel van voorlichting, advies, training, organisatie, coördinatie en begeleiding bij maatschappelijke stages in o.a. het vrijwilligerswerk. Expertise is opgebouwd vanuit het docentschap in het Voortgezet Onderwijs.
OPSTAGE.NU heeft contacten met o.a.: Universiteit van Twente, Nikos, SLO, Movisie, 2e kamerleden, staatssecretarissen, provincie Overijssel, gemeenten en verschillende scholen voor Voortgezet Onderwijs in hun regio (Overijssel).
Bron: http://www.opstage.nu
Stagemakelaar Maatschappelijke Stage