Essent


Nieuw fonds investeert in duurzame technologie

Op 7 november gaat het Sustainable Energy Technology ('SET') Fonds officieel van start tijdens een minisymposium op het terrein van de Westergasfabriek in Amsterdam. Het SET Fonds begint met een kapitaal van EUR 50 miljoen (investeerders: DELTA N.V. en Essent N.V.) en richt zich op innovatieve bedrijven die actief zijn op het gebied van schone energieproductie, alternatieve brandstoffen, CO2-reductie en energiebesparing.

SET Fonds gespecialiseerd in groeiende markt voor duurzame energie

Het SET Fonds neemt een unieke positie in op de Europese markt, omdat het uitsluitend inspeelt op de markt van duurzame energie en zich daarbij richt op de nieuwste technologische ontwikkelingen. In 2016, zo becijferde Cleanedge, zal deze markt wereldwijd met 400% zijn gegroeid. De naderende uitputting van fossiele brandstoffen beïnvloedt de markt in positieve zin evenals de Europese en Nederlandse 'duurzaamheidsdoelstellingen' (CO2 emissiereductie, duurzame energieproductie en besparing). Ook de druk vanuit overheden om de afhankelijkheid van olie- en gasproducerende landen te verminderen, draagt bij aan de groei. Kortom: het SET Fonds is actief in een grote, groeiende én veranderende energiemarkt en is daarbij vooral geïnteresseerd in goed gerunde bedrijven die hun technologische voorsprong verder kunnen ontwikkelen.

Essent en DELTA hebben ieder EUR 25 miljoen in het fonds geïnvesteerd en leveren ook kennis en ervaring op het gebied van duurzame energie en nieuwe technologieën. Het SET fonds wordt gemanaged door SET Venture Partners, powered by Chrysalix and Robeco, B.V. Het fonds maakt daarbij gebruik van de specifieke expertise van Chrysalix en Robeco, beide met een jarenlange ervaring in de duurzame energie markt. Overigens zal het fonds volledig onafhankelijk van zijn financiers opereren. Het SET Fonds komt voort uit afspraken die zijn gemaakt tussen de rijksoverheid (de ministeries van VROM en EZ) en Essent, DELTA en EPZ in het kader van het Borsele 2033 convenant waarbij werd overeengekomen de exploitatie van de kerncentrale Borssele te verlengen tot 2033.

Het fonds bouwt een gevarieerd portfolio op rond vier productgroepen:
* Toepassingen voor duurzame energieproductie uit de energiebronnen zon, wind, waterkracht en biomassa;

* Uitstootbeperking (bijvoorbeeld: rijden op waterstof, methoden voor CO2 opslag);

* Besparingstechnieken (zoals: apparaten met een hogere energie-efficiency);

* Specifieke toepassingen (bijvoorbeeld: intelligente distributie netwerken).

Naast Sander van Eijkern (lid Management Board Robeco), zullen Peter Boerma (ceo DELTA) en Marc van 't Noordende (chief operating officer Essent N.V), van zich laten horen tijdens het symposium over het thema energie- en milieubeleid en de rol van de overheid. Ook Wal van Lierop (ceo Chrysalix) zal een inleiding verzorgen. Hij gaat in op de kansen voor investeringen in clean energy en de voordelen van een transatlantische samenwerking tussen SET Fonds en Chrysalix. Michael Liebreich (hoofdredacteur van New Energy Finance) belicht tenslotte duurzame energie vanuit het perspectief van de financiele markt: wat zijn de ontwikkelingen van de investeringen in deze sector tot nu en waar gaat het heen?

Geplaatst: 2 november 2007