Ingezonden persbericht


Fotografie in De Balie en PhotoQ presenteren: Elsewhere: fotografie rond 'immigratie'

woensdag 7 november | 20.30 uur | De Balie Amsterdam | expo, film en gesprek

Een avond rond twee resente foto-exposities in De Balie, van Marieken Verheyen en van Henk Wildschut. Van eerstgenoemde is nog tot en met 7 november de expositie Elsewhere in De Balie te zien; uitzichten uit huizen van immigranten. Van Henk Wildschut waren eerder dit jaar foto's te zien van hutten die illegale immigranten bouwen in bossen en 'achterafplekken', overal in Europa.

Deze avond praat Edie Peters van fotografiewebsite PhotoQ met beide fotografen. Daarnaast is er een vertoning van de film Europe/Africa van Marieken Verheyen, waarin ze Europeanen en Afrikanen interviewt over het beeld dat ze hebben van elkaars wereld.

Marieken Verheyen heeft de laatste jaren foto's gemaakt in West-Afrika, Arabische landen en de voormalige Nederlandse koloniën. Dit zijn gebieden waar veel mensen die als immigrant naar Nederland kwamen oorspronkelijk vandaan komen. In reisgidsen lijken hun herkomstlanden pittoreske, exotische, traditionele en onbedorven oorden. In de media hoor je juist over armoede, honger, oorlogen, rellen en natuurgeweld in deze landen. Het alledaagse, waar het leven zich onttrekt aan het exotische of het sensationele, komt nauwelijks in beeld. Marieken Verheyen brengt daar verandering in. Als toeschouwer kijk je door het raam mee over de schouders van de bewoners.

Henk Wildschut exposeerde eerder bij Fotografie in de Balie zijn serie over illegale immigranten in Europa. Hij concentreert zich daarbij op plekken waar vluchtelingenstromen samenkomen. Hier ontstaan situaties die zeer on-Europees lijken. Wildschut fotografeert de hutten die zij bouwen op achterafplekken in de openbare ruimte. Hij doet dit vanuit persoonlijke betrokkenheid maar met een afstandelijke blik.

En verder: aandacht voor de Joop Swart Masterclass van World Press Photo die tijdens de week van 7 november plaatsvindt. Eén of meer deelnemende jonge fotografen zijn aanwezig in de Balie om werk te laten zien en ervaringen uit de masterclass te delen. Tenslotte is er muziek van klarinettist Emirhan Tuga en gitarist Tuncer Önder muziek van rond de Zwarte Zee, met jazz-invloeden.

Kijk ook op www.debalie.nl

Praktische informatie:
De entree bedraagt 6 Euro, met korting 4 Euro. De zaal is open om 20.15. Reserveren vanaf 30 oktober is sterk aanbevolen. Dit kan bij de kassa van De Balie op werkdagen van 17.00-21.00 uur of telefonisch via 020-5535100 (tijdens openingstijden kassa).Tijdens programma's vanaf anderhalf uur voor aanvang. Kaarten zijn ook te koop en te reserveren via de website van De Balie.