Universiteit van Amsterdam



Leren samenwerken bij veranderen en innoveren


Promotie Veranderkunde


woensdag 7 november, 10.00 uur

Arienne van Staveren richt zich in haar onderzoek op leren samenwerken in grensoverschrijdende vraagstukken. De complexiteit van veel verandervraagstukken overstijgt de kennis van één discipline, vakgebied of organisatie. Samenwerken met mensen uit andere disciplines, organisaties of vakgebieden lijkt dan voor de hand te liggen. De praktijk laat echter zien dat grensoverschrijdend samenwerken geen gemakkelijke en vanzelfsprekende zaak is. Professionals hebben moeite elkaars expertise aan te spreken. Specialistische kennis leidt vaak tot verschillen in de duiding van activiteiten, het bepalen van een handelingsrichting, het formuleren van doelen, het verdelen van taken en rollen, het definiëren van posities en de betekenisgeving van het totale werkproces. Hoe ga je om met de wrijving die het gevolg kan zijn van al die verschillen? Wanneer is het zinvol of noodzakelijk om met elkaar samen te werken en hoe doe je dat? Welke rol speelt de organisatie in het aangaan van samenwerkingverbanden en in het samenwerkingsproces zelf? En wat betekent interdisciplinair samenwerken voor je eigen werkpraktijk en voor de organisatie? Van Staveren geeft aan de hand van praktijkverhalen, historisch onderzoek en theoretische verkenningen antwoord op deze vragen. Haar proefschrift biedt een leidraad voor het inrichten van leeromgevingen voor leren samenwerken bij veranderen en innoveren.

Mw. A.B. van Staveren: Zonder wrijving geen glans. Leren samenwerken bij veranderen en innoveren. Promotor is prof. dr. J.J. Boonstra.


Locatie: Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam.

{
Ambachtslieden versierden dertiende-eeuwse handschriften


Promotie Kunstgeschiedenis


dinsdag 6 november, 14.00 uur

Wendelien Vink deed onderzoek naar dertiende-eeuwse verluchte handschriften die Brunetto Latini s Livres dou Tresor bevatten. Kort nadat de uit Florence verbannen auteur in Arras dit encyclopedische werk schreef, werden er in hetzelfde Arras meerdere exemplaren van deze tekst geschreven. Vink ontdekte dat deze handschriften (1275-1285) niet zijn vervaardigd door getrainde miniaturisten. Hier moeten getalenteerde ambachtslieden aan het werk zijn geweest. Diverse ambachtslieden die in hun eigen vak (tijdelijk) geen werk hadden, zochten andere werkzaamheden. Aangezien glazeniers, emailleerders, ivoorsnijders en kapitelensnijders goed moeten kunnen tekenen en diverse iconografische modellen tot hun beschikking hebben, ligt de tijdelijke overstap naar handschriftverluchting (versieren met initialen en miniaturen in kleur en verguldsel) voor de hand. Hiermee moet rekening worden gehouden door wetenschappers die stijlonderzoek naar deze handschriften doen en er een oeuvre uit trachten samen te stellen rond een miniaturist. Zij gaan vaak uit van een meester met assistenten, werkzaam in een atelier dat gespecialiseerd is in handschriftverluchting. Deze situatie gaat echter niet op voor diverse handschriften die aan het einde van de dertiende eeuw in Arras werden vervaardigd. Een versie van Livres dou Tresor die rond 1280 werd vervaardigd in het nabijgelegen Thérouanne werd wel door een gespecialiseerd atelier gemaakt.

Mw. W.A.W. Vink: Brunetto Latini s Livres dou Tresor verbeeld. Een vergelijking van de werkwijze van twee laat-dertiende-eeuwse handschriftateliers in Arras en Thérouanne. Promotor is mw. prof. dr. C.A. Chavannes-Mazel.


Locatie: Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231, Amsterdam.

Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.