Rialto presenteert: Cinema South Africa - 7 t/m 11 november 2007

31/10/2007 11:42



Stichting Amsterdams Filmhuis



Sinds de eerste algemene democratische verkiezingen in 1994 onderging Zuid-Afrika een enorme metamorfose: van apartheidsregime naar 'regenboognatie'. Wat heeft deze omwenteling voor de Zuid-Afrikaanse cinema betekend? Het Amsterdamse filmtheater Rialto tracht met de manifestatie Cinema South Africa een antwoord op deze vraag te geven. Vijf dagen lang wordt de nieuwe Zuid-Afrikaanse filmcultuur verkend aan de hand van korte en lange films, documentaires én ontmoetingen met de filmmakers zelf. Delen van het programma zijn ook elders te zien: 17 en 18 november in Nijmegen (LUX), van 18 t/m 21 november in Eindhoven (Plaza Futura) en van 22 t/m 28 november in Den Haag (Filmhuis Den Haag).

Een tijd lang werd er op filmgebied relatief weinig vernomen uit Zuid-Afrika tot in 2005 U-Carmen Ekhayelitsha van Mark Dornford-May tijdens het filmfestival van Berlijn bekroond werd met een Gouden Beer, en Yesterday van Darrell James Roodt genomineerd werd voor een Oscar. Een jaar later won Gavin Hood met Tsotsi de Oscar voor Beste Niet-Engelstalige Film, terwijl in Berlijn dat jaar ook Conversations on a Sunday Afternoon van Khalo Matabane werd bekroond. Een enorme opsteker voor een nationale cinema die zich pas sinds de eerste algemene verkiezingen in 1994 - bevrijd van de apartheidsideologie - kon ontwikkelen tot een representatieve filmcultuur, met films waarin blanke én zwarte makers reflecteren op het verleden en hun nieuwe positie in een snel veranderende maatschappij. Aan deze ontwikkeling is de manifestatie Cinema South Africa gewijd.

I HOOFDPROGRAMMA

Lange films
Speelfilms en documentaires: recente films, zoals de openingsfilm Mr. Devious: My Life, over de vermoorde hiphop-artist/activist Mario 'Mr. Devious' van Rooy, naast films die in het verleden al successen boekten, zoals de drama's Promised Land en Fools. Die laatste won o.m. het Zilveren Luipaard tijdens het filmfestival van Locarno. De nieuwe verhoudingen in hedendaagse Zuid-Afrika worden scherp en onverbloemd in beeld gebracht in documentaires als Night Sweepers en The Glow of White Women.

Korte films
Korte films staan geprogrammeerd als voorfilm, maar zijn ook te zien in speciale compilatieprogramma's. Enkele hoogtepunten: the lovers, Waiting for Valdez en Meokgo and the Stickfighter. Speciale aandacht is er voor de derde- en vierdejaarsproducties van de film- en theaterschool AFDA, waaronder Elalini, winnaar van de Oscar voor de beste studentenfilm 2006.

TV-series
Op het programma staan ook enkele televisieproducties voor de publieke omroep. Veel onafhankelijke filmmakers wisselen filmproducties af met het regisseren van televisieseries. Tijdens Cinema South Africa zijn de vierdelige serie When We Were Black - een coming of age-drama gesitueerd ten tijde van de opstanden in Soweto - en het gehele derde seizoen van Yizo Yizo te zien. Yizo Yizo is een in Zuid-Afrika zeer populaire én controversiële dramaserie over een groep middelbare scholieren in een van de townships en hoe het hen verder in het leven vergaat. Zonder een blad voor de mond te nemen stellen de regisseurs alle problemen aan de orde waarmee de bewoners van een township dagelijks te maken hebben - misdaad, geweld, hiv en aids.

II SPECIALE PROGRAMMAONDERDELEN

Tsotsi-films
In Zuid-Afrika heeft zich een bijzonder genre misdaadfilms ontwikkeld over jonge gangsters ('tsotsi's') die zich via de misdaad in de townships proberen op te werken. Een aantal van deze 'tsotsi-films' is in het programma opgenomen, waaronder Mapantsula, Hijack Stories en de bekendste: Tsotsi.

Focus op Afrikaner cultuur
Een ander onderdeel van het programma wordt gevormd door films - van zowel zwarte als witte makers - waarin de gevolgen van de afschaffing van de apartheid voor het witte deel van de Zuid-Afrikaanse bevolking worden belicht. Films als Forgiveness en Men of Gold en laten zien hoe het plotselinge verlies van hun bevoorrechte positie ervoor zorgde dat veel Afrikaners in de marge van de samenleving belandden. Naast deze films zijn in dit programmaonderdeel ook twee films opgenomen waarin het Afrikaans juist gebruikt wordt om zwarte verhalen en mythes te vertellen: Ibali en 'n Sprokie, beide van Harold Holscher.

III OVERIGE INFORMATIE

Gasten
Tijdens het festival is een vijftal regisseurs aanwezig: Teboho Mahlatsi (Yizo Yizo, Meokgo and the Stickfighter), Khalo Matabane (Conversations on a Sunday Afternoon, When We Were Black) Vincent Moloi (Night Sweepers, Men of Gold) , Carmen Sangion (The Lovers) en Yunus Vally (The Glow of White Women). Ook te gast is Natalie van Rooy, de weduwe van Mario 'Mr. Devious' van Rooy.

Catalogus
Alles over het festival staat te lezen in de catalogus Cinema South Africa, die begin november zal verschijnen. Met essays, achtergrondartikelen, filmbeschrijvingen, biografieën van de regisseurs en een uitgebreid programmaoverzicht.

NPS
Ook de NPS besteedt aandacht aan Cinema South Africa. Naar aanleiding van de manifestatie en de start (op zondag 4 november) van de nieuwe Nederlandse televisieserie Stellenbosch zendt de NPS op vrijdag 9 en zaterdag 10 november twee Zuid-Afrikaanse films uit: Promised Land en The Wooden Camera.





http://www.rialtofilm.nl