Gemeente Rhenen


Kleurrijk Rhenen, interculturele week van start

In Rhenen vindt in de eerste volle week van november de Interculturele Week plaats. De werkgroep Kansen, die onder andere de taallessen voor buitenlandse vrouwen naar Rhenen heeft gehaald, heeft de Interculturele Week georganiseerd om mensen van verschillende culturen en achtergronden bij elkaar te brengen. Er zijn vele activiteiten voor even zovele doelgroepen.

Zo zullen basisschoolkinderen elkaars school bezoeken om te ervaren of de cultuur op een andere school ook echt anders is. De leerlingen van groep 8 gaan op woensdag 7 november in de bibliotheek met elkaar in debat over zaken waar zij in onze multiculturele samenleving mee te maken hebben. Daarnaast bezoeken leerlingen van groep 7 verschillende godshuizen in de gemeente en krijgen zij uitleg over de islam in de klas.
De leerlingen van de Pantarijn zijn al een aantal weken bezig met een project verhalen schrijven met als thema elkaars culturen leren waarderen. Ook is er een tentoonstelling Marokko/Nederland met prachtige fotos, waarbij de leerlingen opdrachten maken op school. Fotos uit deze tentoonstelling zijn ook te zien in de openbare bibliotheek van Rhenen, het gemeentehuis en de Westpoort. Tenslotte speelt theatergroep STOUT op dinsdag 6 november de interactieve theatervoorstelling TROTSER voor leerlingen van de Pantarijn in de sporthal.

Naar Den Haag en Utrecht
Een groep jongeren gaat op bezoek bij de Tweede Kamer om met eigen ogen te zien hoe de democratie in ons land functioneert. Een groep vrouwen van de taallessen gaan samen een dagje uit met een Nederlandse buurvrouw. Zij bezoeken het museum Van speelklok tot pierement in Utrecht.

Tentoonstelling Kleurrijk Rhenen
In het gemeentehuis zal de hele maand november de tentoonstelling Kleurrijk Rhenen te zien zijn. Marokkaanse, Afghaanse, Somalische, Nederlandse kleding en andere voorwerpen worden gepresenteerd in de hal van het gemeentehuis. De feestelijke opening van deze tentoonstelling is op woensdag 7 november om 16:30 uur en is voor iedereen toegankelijk. De tentoonstelling wordt geopend door wethouder Marius Guichelaar. In een korte lezing vertelt de Afghaanse vluchteling Qader Shafiq zijn boeiende verhaal van buitenlander in Nederland. Ook beleeft het project Het web van Rhenen hier haar aftrap. Het geheel wordt muzikaal omlijst door Iraanse livemuziek van de groep Sjaans en er zijn lekkere hapjes uit de vele buitenlanden.

Filmmiddag
Voor de jongeren uit Rhenen wordt de film Le grand voyage op zondag 11 november om 15:00 uur vertoond in het jongerencentrum aan de Zwarteweg. De toegang is gratis.

De interculturele week kan worden georganiseerd dankzij de bijdragen van De Ridderlijke Duitsche Orde Balije van Utrecht, Het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Vallei Jeugdfonds.

Meer informatie:
Lea Kessels
Tel. 0317-612425 of email lea.kessels@hccnet.nl