Universiteit Leiden


* woensdag 7 november 13.45 uur
Johan den Hertog
Minister-president in oorlogstijd. Cort van der Linden (1846-1935). Een politieke biografie
Faculteit: Letteren
Promotor: prof.dr. J.Th.M. Bank

P.W.A. Cort van der Linden (1846-1935) was minister-president van 1913 tot 1918. Hij slaagde erin Nederland met een behoedzame diplomatieke koers buiten de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog te houden. Een voorbeeld daarvan is de manier waarop Cort van der Linden persoonlijk oorlog voorkwam toen de Duitse legerleider Ludendorff op het punt stond om Nederland aan te vallen. De vermeende Duitsgezindheid van de premier was daarbij van belang.
Daarnaast moest Van der Linden ruzies bijleggen tussen ministers, met de opperbevelhebber en met koningin Wilhelmina. Toen de Amerikanen in 1918 de Nederlandse handelsvloot opeisten om soldaten naar het front te sturen, ontstak de koningin in woede over wat zij de schepenroof noemde. Cort van der Linden moest haar tot bedaren brengen. Wilhelmina wilde zelfs met een gewapend konvooi de Engelse blokkade van de Nederlandse handel breken en riskeerde zo oorlog. Ook de opperbevelhebber kwam in conflict met de regering en werd daarbij gesteund door Wilhelmina. Een constitutionele crisis was nabij, maar de premier kon het gevaar keren.
De liberale staatsman Cort van der Linden voerde het algemeen mannenkiesrecht in, haalde de belemmeringen voor vrouwenkiesrecht uit de grondwet en bracht de onderwijspacificatie tot stand. Voortaan kregen openbare en bijzondere scholen evenveel subsidie en de vrijheid om naar eigen inzicht les te geven. Het is een besluit dat nog altijd van actueel belang is, zoals blijkt uit de huidige discussie over integratie en de opkomst van islamitische scholen.

In verband met de verbouwing in het Academiegebouw vinden de promoties plaats in de Lokhorstkerk (Pieterskerkstraat)