Bezuinigen op kenniscentra onbegrijpelijk
07/11/2007 17:54
Fundeon
Sociale partners in de bouw en infra verzetten zich met kracht tegen mogelijke bezuinigingen op de kenniscentra beroepsonderwijs-bedrijfsleven. Geruchten over ingrepen in het budget van de kenniscentra, waarvan Fundeon er een is, worden steeds sterker. In een brief aan staatssecretaris Van Bijsterveldt wijzen de voorzitters van Bouwend Nederland, FNV Bouw en CNV Hout en Bouw die plannen resoluut van de hand.
Het kabinet zoekt geld voor de verbetering van de arbeidsvoorwaarden van docenten. Het daarvoor benodigde bedrag van 1,2 miljard moet binnen de onderwijsbegroting worden gevonden. Onlangs lekten al plannen uit om in dit kader de basisbeurs voor studenten af te schaffen, nu zijn de kenniscentra kennelijk aan de beurt. Bezuinigingen op de kenniscentra zouden echter volstrekt onbegrijpelijk zijn. Nog niet zo lang geleden vroeg Van Bijsterveldt de kenniscentra namelijk om extra inspanningen voor een betere aansluiting van het beroepsonderwijs op de arbeidsmarkt en voor de invoering van competentiegericht leren. En vorige week nog maakte zij plannen bekend om de kenniscentra een centrale rol te geven bij het standaardiseren van de examens in het mbo. Zonder extra geld, laat staan met minder middelen, komt daar niets van terecht, aldus de briefschrijvers.
De bedrijfstak bouw steunt de plannen om de salarissen van onderwijspersoneel te verbeteren. Maar daar moeten ook andere mogelijkheden voor zijn dan bezuinigen op de kenniscentra. Het overheidsbudget voor alle achttien kenniscentra gezamenlijk bedraagt nu zo'n honderd miljoen per jaar (waarvan ongeveer 7,5 miljoen naar Fundeon gaat), terwijl er getuige recente publicaties voor miljarden publiek geld weglekt door uitval en gebrek aan efficiency in het onderwijs. Het is niet alleen logischer om aan dat laatste iets te doen, het zet ook meer zoden aan de dijk.
Partijen in de bouw en infra laten het er niet bij zitten. Zij hebben gevraagd om spoedoverleg met de staatssecretaris. De branche heeft een naam hoog te houden op het gebied van opleiding, scholing en loopbaanbeleid. Jaarlijks investeert zij meer dan honderd miljoen in subsidies voor leerbedrijven, leermiddelen, examenproducten, bedrijfsadvies en instroomactiviteiten. Het zou slecht zijn als de investeringsbereidheid van het bedrijfsleven en de werknemers op de proef wordt gesteld door een botte en irrationele ingreep van de overheid.