50e jaargang van Lutra verschijnt

07 /11/2007 17:37



Zoogdiervereniging VZZ



Deze week ligt het eerste nummer van de vijftigste jaargang van Lutra bij haar abonnees op de deurmat! Lutra is het wetenschappelijk tijdschrift van de Zoogdiervereniging VZZ. Speciaal voor deze jubileumeditie heeft Lutra een kleurenfoto op de omslag!

Sinds de oprichting van de Zoogdiervereniging VZZ in 1952 is Lutra van een nieuwsbrief uitgegroeid tot een volwaardig wetenschappelijk tijdschrift. Wat eerst een nationale uitgave was over de verspreiding van inheemse wilde zoogdiersoorten, is nu een internationaal blad over zoogdierkundig onderzoek in Europa met het accent op voorkomen en ecologie. Het accent ligt daarbij op onderzoek naar en bescherming van inheemse zoogdieren. Lutra is een medium voor hoogwaardig onderzoek op het gebied van de zoogdierkunde. Het blad heeft naam gemaakt met artikelen over onder andere de noordse woelmuis, de das, de otter en recent de wilde kat. Bijvoorbeeld door voor het eerst het voorkomen in geheel Nederland in kaart te brengen, de de ecologie van de soort beschreven en de consequenties daarvan voor de praktijk van het natuurbeheer.

Artikelen ook online
Deze vijftigste editie van Lutra opent met een artikel van Géraldine Kapfer en Serge Aron, van respectievelijk het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) en de Vrije Universiteit Brussel. Zij deden onderzoek naar het nachtelijk en seizoensgebonden vlieg- en foerageergedrag en de sociale interactie van verschillende soorten vleermuizen rond een poel in een buitenwijk. Hun belangrijkste bevinding is dat dit gedrag per soort, per tijdstip en seizoen verschilt. Tegelijkertijd is er wel degelijk variatie tussen de dracht en de lactatieperiode. De auteurs bezien deze uitkomsten in relatie tot de ecologie en het gedrag van de verschillende soorten.

Verder in deze jubileumuitgave een onderzoek naar verspreiding en voorkomen van walvissen, dolfijnen en bruinvissen in het noordoosten van Schotland. Interessant is ook het artikel over een foeragerende walvis in het Marsdiep en een overzicht van waarnemingen van deze soort in de zuidelijke Noordzee. Ook in deze editie van Lutra zijn korte berichten opgenomen, onder andere over vleermuizen in Macedonië en de Europese nerts in de Oekraïne. Lutra bevat ook een tweetal besprekingen van onlangs verschenen dissertaties.

Alle artikelen kunnen worden gedownload van de website www.vzz.nl/lutra/lutra.html en zijn uiteraard te lezen in Lutra 50-1. Meer informatie over de Zoogdiervereniging VZZ en het tijdschrift Lutra is te vinden op www.vzz.nl. Een abonnement op Lutra kost E 21,- per jaar. Het lidmaatschap van de Zoogdiervereniging VZZ, inclusief het tijdschrift Lutra, kost E 30,- per jaar.





http://www.vzz.nl/lutra/lutra.html