Gemeente Rotterdam

Bestuursdienst

Concerncommunicatie

Bezoekadres: Stadhuis

Coolsingel 40 Rotterdam

Postadres: Postbus 70012

3000 KP Rotterdam

Nr. 205

7 november 2007

Nauwe samenwerking Europese steden en Europese Commissie rond integratiebeleid Rotterdam ondertekent Milan Declaration

Burgemeester Ivo Opstelten heeft afgelopen maandag in Milaan de Integrating Cities Milan Declaration ondertekend. Hij deed dit namens Eurocities, een vereniging van de grote Europese steden, samen met burgemeester Letizia Moratti van Milaan en Franco Frattini, Vicevoorzitter van de Europese Commissie. In het convenant staan afspraken tussen de Europese steden en de Europese Commissie voor betere samenwerking bij het ontwikkelen van integratiebeleid. De ondertekening vond plaats tijdens de conferentie Integrating Cities II, in Milaan waar burgemeester Ivo Opstelten en wethouder Orhan Kaya (Participatie en Cultuur) beiden aanwezig waren.

De conferentie die gisteren werd afgesloten, is een vervolg op het succesvolle congres dat Rotterdam vorig jaar organiseerde, op initiatief van Opstelten en Frattini. Tijdens het congres werden aan de hand van een aantal 'best practices' van verschillende Europese steden kennis en ervaringen uitgewisseld. Doel van het tweedaags congres is de samenwerking op Europees, nationaal en lokaal niveau rond integratievraagstukken te bevorderen.

Burgemeester Opstelten sprak bij de opening van de conferentie over de noodzaak het Europees (en nationaal) beleid te confronteren met de lokale werkelijkheid "European policy needs the local practice". Het integrating cities proces, in de wandelgangen het "Rotterdamproces" genoemd, is een platform voor samenwerking, het uitwisselen van ervaringen en voorbeeldprojecten en het vormgeven van het Europese beleid. Frattini gaf aan dat voorjaar 2008 het Europese integratiefonds in werking treedt waarmee integratieprojecten gefinancierd worden.

Wethouder Kaya sprak 's middags over het Rotterdamse participatiebeleid en het betrekken van jongeren. Hij sprake over Het Stadsburgerschap waarmee Rotterdam een breed participatiebeleid heeft, gericht op het betrekken van alle Rotterdammers. Als voorbeelden noemde hij de Stadsdebatten en de Europese Jongeren hoofdstad 2009 (REYC).

Als voorzitter van het Social Affairs forum van Eurocities is wethouder Kaya nauw betrokken bij de organisatie van deze conferentie en het vervolgsymposium volgend jaar in Berlijn.

noot voor de redactie/

Gemeente Rotterdam