Centraal Bureau Levensmiddelen


Project Vers Schakel bewijst meerwaarde RFID in logistieke keten

Succesvolle pilot in keten van vers gesneden groente toont aan: RFID is rendabel toe te passen

7 november 2007 - Vandaag zijn op RFID Journal LIVE! Europe in Amsterdam de eindresultaten gepresenteerd van project Vers Schakel. Vers Schakel heeft de afgelopen twee jaar als eerste project ter wereld de toepassing van RFID getest in de logistieke keten van vers gesneden groenten. Initiator Schuitema kan samen met partners Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), W. Heemskerk BV, Intel, KPN, Wageningen Universiteit en Researchcentrum (WUR), NXP Semiconductors en Capgemini terugkijken op een zeer geslaagde pilot. Niet alleen blijkt RFID van grote waarde voor de transparantie en accuratesse van de keten, er kan ook worden vastgesteld dat de technologie op korte termijn rendabel kan worden toegepast.

Vers Schakel ging in mei 2005 van start. Doel van het project was kennis en ervaring op te doen met RFID om de kwaliteit en houdbaarheid van vers gesneden groenten te verbeteren. Om dit doel te bereiken werd binnen de keten van vers gesneden groente, van leverancier Heemskerk tot en met de C1000 winkel, een pilot ingericht. 2500 kratten, gevuld met kleinverpakkingen gesneden groente, werden voorzien van RFID-tags en door de gehele keten gevolgd. Gedurende het project konden de ketendeelnemers op elk moment, via een centrale database, realtime informatie opvragen over de kratten. Op deze manier kregen de partners inzicht in de bruikbaarheid van RFID als controlemechanisme en managementtool om de kwaliteit van het eindproduct te verbeteren.

René Bakker, Directeur Retail, Schuitema: "Vers Schakel was een ontdekkingsreis. We gebruikten als eersten de nieuwste standaarden op RFID-gebied en de laatste generatie RFID-technologie. Bovendien was RFID nooit eerder op deze manier toegepast. Dit heeft uiteraard voor vertragingen gezorgd, maar we kunnen na een looptijd van twee jaar uitstekende resultaten laten zien."

De nieuwe technologie maakte het mogelijk de kratten met 99 tot 100% nauwkeurigheid door de gehele keten te volgen. Vers Schakel laat hiermee zien dat de transparantie in de keten voor alle partijen toeneemt. Concreet betekent dit dat het traject van de kratten, vanaf leverancier tot aan het winkelschap en retour volledig inzichtelijk wordt, wat optimaal beheer van de keten mogelijk maakt. Bovendien is het mogelijk om in alle schakels van de keten optimale controle uit te voeren, waardoor distributiefouten worden voorkomen. Ten slotte heeft Vers Schakel aangetoond dat RFID een goed instrument is om de temperatuursomstandigheden in de keten te bewaken, wat van groot belang is voor de kwaliteit van het product. De betere controle en de grotere transparantie zorgen er uiteindelijk voor dat de consument profiteert van een betere kwaliteit en beschikbaarheid van het product: de juiste producten arriveren op het juiste moment, met gegarandeerd hoge kwaliteit.

Ook de koppeling van Vers Schakel aan een soortgelijke pilot bij Container Centralen (CC), de poolbeheerder van de CBL-kratten die in de Vers Schakel-pilot gebruikt werden, bleek een succes. Container Centralen maakte gebruik van de krattenregistratie van Vers Schakel om de mogelijkheden van RFID ter verbetering van het poolbeheer te onderzoeken. De pilot bij Container Centralen wijst uit dat de kratten kunnen worden gevolgd binnen de distributieketen, waardoor CC de beschikbaarheid en voorraad van kratten beter kan organiseren, sneller kan reageren op ontwikkelingen in de markt en zo haar klanten beter kan bedienen.

Uiteraard hebben Schuitema en partners ook bekeken of het mogelijk is RFID op een rendabele manier in de praktijk toe te passen. Ook hier zijn de resultaten positief. Implementatie van RFID binnen de keten van aardappels, groenten en fruit en de andere versartikelen die met CBL-kratten worden uitgeleverd levert gemiddeld binnen 2,7 jaar return on investment. Belangrijke voorwaarde is wel dat alle ketenpartners participeren. De eerste stap die genomen moet worden is dat het gebruik van RFID wordt gefaciliteerd door de krateigenaren en de krattenpool-beheerders. Zij moeten kratten inzetten die standaard zijn voorzien van RFID-tags.

René Bakker: "Vers Schakel heeft een grootschalige uitrol van RFID in de logistieke keten een belangrijke stap dichterbij gebracht. We hebben bewezen dat RFID onontbeerlijk is om de keten op een rendabele manier te verbeteren. Dat is een zeer positief resultaat, voor ons maar ook voor de consument. Die krijgt immers betere, versere producten ter beschikking. Voor ons en onze collega's in de sector ligt dus de taak om RFID in de nabije toekomst tot de standaard te verheffen."


---einde persbericht---

Met vriendelijke groet,
Miranda M.G. Boer
Hoofd PR en Voorlichting CBL

070-3376200
06-51502772

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) is de belangenbehartiger en spreekbuis van de supermarkten in Nederland.