deel larven van malariamug Regenval doodt groot deel larven van malariamug 7 nov 2007

Onderdeel: Wageningen Universiteit
Nummer: P083

Regenval wordt gezien als voordelig voor malariamuggen. Volwassen muggen leven langer wanneer het vochtiger is, en regen zorgt voor meer broedplaatsen zoals kleine poeltjes. Onderzoekers van Wageningen Universiteit en het Kenya Medical Research Institute komen na een studie van nachtelijke regenval in Kenia echter tot de conclusie dat het regenwater veel larven van de mug doodt. Het onderzoeksteam publiceert zijn bevindingen vandaag in Public Library of Science One (PLoS-One).

Een toename van regenval wordt gezien als een bedreiging voor de menselijke gezondheid in gebieden waar de malariamug voorkomt, omdat het aantal malariamuggen er zou toenemen. Uit het onderzoek van Wageningse entomologen en meteorologen, en de Climate and Human Health Research Unit van het Keniaanse Medical Research Institute, blijkt nu dat door regenval muggenlarven sterven of wegspoelen, wat hun overlevingskansen sterk verkleint. Dit verlies aan muggenlarven bedraagt per regenachtige nacht gemiddeld 23% voor de jongste larven van de malariamug en 9% voor het oudste larvale stadium. Vergeleken met droge nachten is dat een sterftetoename van respectievelijk 17,5 en 4,8%.

Regen is dus niet per definitie voordelig voor de malariamug, en meerdere regenbuien per ontwikkelingscyclus kunnen tot hoge sterfte van de muggenlarven leiden.

De onderzoekers bekeken de verliezen van twee van de vier ontwikkelingsstadia van larven van de malariamug (Anopheles gambiae) die zij in Kenia in ingegraven plastic bakken telden. De percentages van de twee tussengelegen stadia worden geschat op waarden tussen beide gemeten percentages (tussen 4,8 en 17,5 procent). Gedurende de onderzoeksperiode in Kisumu, Kenya, waar het gewoonlijk alleen 's avonds en 's nachts regent, viel eenmaal per drie nachten regen, hoewel er ook overdag enkele buien waren. Een malaria muggenlarve ontwikkelt zich in één tot drie weken tot volwassen mug. In die tijd hebben ze te maken met circa drie of meer nachten met regenval. Gedurende de ontwikkeling van een generatie malariamuggen wordt zo een substantieel deel gedood.

Klimaatverandering
Door klimaatverandering kunnen neerslagpatronen in Afrika wijzigen. Een verhoogde neerslag zal leiden tot meer en langer bestaande broedplaatsen, zoals poeltjes. Tegelijk zullen de malariamuggenlarven te kampen krijgen met grotere sterfte. Daardoor zal de volwassen populatie malariamuggen, die de ziekte bij mensen kunnen overbrengen, kleiner zijn. De afwisseling van droge en natte perioden is daarom een bepalende factor voor het aantal broedplaatsen van de malariamug en het aantal nakomelingen.