AutoRai

Ruim 8 miljoen Opels Corsa uit GMâs 25-jarige Zaragoza-fabriek

(11/7/2007)
De GM-fabriek in Zaragoza bestaat 25 jaar en de 8.000 werknemers van GMâs grootste Europese productiesite hebben twee redenen om dat heuglijke feit te vieren: hun belangrijke bijdrage aan de industriële ontwikkeling van de Noord-Spaanse provincie Aragon en de unieke carrière van de Opel Corsa.

In de GM-fabriek, die 25 jaar geleden werd geopend door Koning Juan Carlos I, rolde de Opel Corsa in november 1982 voor het eerst van de band. De auto maakte zijn debuut in een segment waarin Opel al gauw een sleutelrol zou gaan spelen. Sindsdien werden er in de fabriek 9,34 miljoen autoâs gebouwd, waarvan 8 miljoen Corsaâs. GM España levert dan ook een aanzienlijke bijdrage aan de productie van de provincie Aragon. De fabriek en haar leveranciers vertegenwoordigen ongeveer een vierde van de industriële productie en de helft van de export van de provincie.

GM investeerde meer dan 3,8 miljard euro in de bouw van de fabriek en in voortdurende verbeteringen en aanpassingen om de modernste technologieën op te nemen. Zo werd er ruim 550 miljoen euro gespendeerd aan een gloednieuwe lakafdeling en een gemoderniseerde persafdeling voor de huidige, vierde Corsa-generatie. Sinds de opening rolden er in de fabriek al 9.342.000 Opels van de band, waaronder 8.027.000 Opels Corsa, 816.000 Opels Meriva, 42.000 Opels Combo met verhoogd dak, 251.000 Opels Tigra coupé van de eerste generatie, 154.000 Opels Kadett en 53.000 Opels Astra. Het productieprogramma wordt nog aangevuld met onderdelensets voor de Corsa-fabriek in Eisenach en de Franse firma Heuliez, die de huidige Tigra cabrio-coupé bouwt.

De Zaragoza-fabriek dekt een gebied van 3,15 vierkante kilometer en produceert ruim 2.000 autoâs per dag. Momenteel werken er 8.000 werknemers, in drieploegendienst. De 58 toeleveranciers in de streek zijn ook nog eens goed voor 5.500 arbeidsplaatsen. Het vestigen van GM in Aragon was ook een belangrijke stap voor Opel als fabrikant, want met de verworven status van binnenlands producent kon de fabrikant voor het eerst het complete Opel-gamma aanbieden zonder de vroegere importbeperkingen. Dat bood Opel de mogelijkheid om zijn modellen tegen aantrekkelijke prijzen aan te bieden. Momenteel zijn er ongeveer
1,5 miljoen personenautoâs van het merk geregistreerd in Spanje.

De verkooprecords van de Corsa â inclusief de productie in Eisenach werden in Europa al bijna tien miljoen Corsaâs geproduceerd â zijn niet de enige hoogtepunten in de carrière van dit model. Hij kan ook prat gaan op een succesvol autosportverleden, technologische innovaties en een design dat goed was voor ruim 20 internationale prijzen. De huidige generatie, die een jaar geleden werd gelanceerd, vestigt nieuwe normen inzake kwaliteit, veiligheid en technologie. Met zijn frisse, aantrekkelijke design en nog meer milieuvriendelijke motoren zoals de nieuwe 1.3 CDTi, die slechts 119 g CO2 per km produceert, draagt de Corsa in aanzienlijke mate bij tot het huidige verkoopsucces van Opel in Europa.