Nederlands Architectuurinstituut

Persbericht (6 nov 2007) Ontwerpen met een kettingzaag - Performance Michele De Lucchi in NAi Maastricht

Van dinsdag 6 tot en met vrijdag 16 november 2007 zijn in de Bogenzaal van het NAi Maastricht 20 uit hout vervaardigde architectonische modellen, schetsen en foto's van De Lucchi te zien. Deze tentoonstelling 'Casette a forma di casa' brengt een onderdeel van de meer autonoom artistieke ambitie van De Lucchi over het voetlicht. Dit is tevens de eerste activiteit in het kader van 'The Great Indoors Award 2007', een nieuwe internationale designprijs in meerdere categorieën.

Emotie
De motivatie van De Lucchi voor de 'casette' (kleine huizen) vond hij in zijn behoefte om naast zijn professionele werk zijn emotie de vrije ruimte te geven op een meer experimenteel vlak. Hoewel de modellen nog geen directe toepassing in het professionele werk van De Lucchi hebben, vormen ze voor hem wel een bron van inspiratie door hun eenvoud, grove vormen en natuurlijkheid. De tentoongestelde architectonische modellen staan centraal in het boekje '12 racconti con casette' (12 verhalen met kleine huizen) dat De Lucchi in 2005 schreef. Het korte, maar krachtige project van Michele De Lucchi is een gezamenlijk initiatief van het NAi Maastricht en woningfonds Vesteda.

Michele De Lucchi
Michele De Lucchi (1951) was de stuwende kracht achter Gruppo Cavart en één van de grondleggers van Memphis, de groep ontwerpers die de designscène wereldwijd beïnvloedde in de jaren '80. Ook ontwierp hij in diezelfde jaren verlichting als bijvoorbeeld de Tolomeo, tot op vandaag het boegbeeld van Artemide. In 1988 stichtte hij de Studio De Lucchi. Architect De Lucchi ontwierp onder meer nieuwe musea, zoals het Neues Museum in Berlijn en kantoorgebouwen voor onder andere de Deutsche Bank. Hij ontwierp ook het leescafé in het Centre Céramique in Maastricht. Tevens ontwikkelde hij nieuwe visies op kantoorinrichtingen voor Philips, Siemens en Vitra. Selecties van zijn producten zijn te zien in de meest belangrijke design musea van Europa, VS en Japan. Het Centre Pompidou te Parijs heeft een groot deel van zijn archief opgenomen in de collectie. De Lucchi werkt momenteel aan de Fondazione Cini in Venetië, aan de renovatie van het Sforzesco kasteel met David Chipperfield en het opknappen van het Franco Parenti Theatre in Milaan. Ook is hij in Georgië betrokken bij het ontwerp van verschillende overheidsgebouwen. Zijn firma aMDL is gevestigd in Milaan, Rome en Berlijn.