Gemeente Den Haag

Zorgaanbieder Florence wil het zorg- en verpleegcentrum Loevestein aan de Loevesteinlaan in Den Haag Zuidwest vernieuwen. De 229 verouderde kamers zullen worden vervangen door 100 appartementen voor één- en tweepersoonshuishoudens.
In de nieuwe appartementen kunnen mensen zelfstandig blijven wonen en hebben zij zorg op afroep tot hun beschikking. Daarnaast komen er 36 plaatsen voor beschermd wonen, waar de bewoners in groepswoningen 24-uurs zorg krijgen met toezicht..Op 6 november heeft het college van burgemeester en wethouders ingestemd met de stedenbouwkundige uitgangspunten voor deze plannen.

De vernieuwing van het bestaande zorgcentrum is nodig om de bewoners een goed niveau van zorg te blijven garanderen. De functies die nu aanwezig zijn in het gebouw, zoals huisartsen, fysiotherapie en een interne apotheek, blijven gehandhaafd. Daarnaast komt er ruimte voor voorzieningen voor de buurt, zoals jeugdtandzorg en/of een kinderdagverblijf. Samen met het restaurant en de dagverzorging in het vernieuwde zorgcentrum van Florence zorgt dit voor een belangrijke welzijnsfunctie in de wijk. De komst van de appartementen voldoet aan de wens van de gemeente om gevarieerde woningen in de stad te bouwen.

Stichting Florence als initiatiefnemer
Stichting Florence heeft het initiatief genomen om het zorg- en verpleegcentrum uit 1965 te vernieuwen. In de jaren '80 en '90 is het zorgcentrum een aantal keer verbouwd. Wethouder Marnix Norder van Bouwen en Wonen: "De gemeente is blij met de plannen. Hiermee wordt het aanbod van geschikte woningen voor ouderen in Den Haag Zuidwest weer een stukje groter. De plannen sluiten daardoor ook goed aan op de totale gebiedsontwikkeling in Zuidwest."

Uitwerking en planning
Het college van burgemeester en wethouders heeft op 6 november ingestemd met de stedenbouwkundige uitgangspunten voor de vernieuwing van het zorgcentrum. Stichting Florence gaat deze uitgangspunten verder uitwerken. De bouw zal verlopen in twee fasen om de bewoners zo weinig mogelijk overlast te bezorgen. De verwachting is dat begin 2009 wordt gestart met de werkzaamheden. Eind 2012 kan de nieuwbouw worden opgeleverd.