Gemeente 's-Hertogenbosch

07-11-2007
Extra oren en ogen in de stad!
Meldpunt Openbare Ruimte (073) 615 55 55 Afbeelding logo Meldpunt Openbare Ruimte
Vanaf 2 november is het Meldpunt Openbare Ruimte in de lucht. Eén centraal punt waar inwoners terecht kunnen met meldingen en opmerkingen over de openbare ruimte. Overhangende takken, illegale stort, een losliggende tegel of geluidsoverlast, zomaar een paar voorbeelden. Het meldpunt bestaat, aan de voorzijde, uit één telefoonnummer (073) 615 55 55 en een digitaal formulier op onze gemeentelijke website.
Door de gecentraliseerde meldingen krijgt de gemeente ook de beschikking over een databank die gebruikt kan worden om probleemgebieden en probleemconcentraties beter in beeld te brengen en de gemeentelijke preventieve inzet daarop af te stemmen. Ook kan daarmee de afdoening en opvolging van klachten beter worden gewaarborgd. Bij toekomstige herinrichting kan ook rekening worden gehouden met steeds terugkerende problemen in het betreffende gebied. Kortom het meldpunt maakt een veel gerichtere werkwijze mogelijk op het gebied van onderhoud, ontwerp van de openbare ruimte, toezicht en voorlichting.

Campagne
Zwerfafval en hondenpoep worden gezien als één van de grootste ergernissen. Dit geldt net zo goed voor wildplassen, wildplakken, graffiti, geluidsoverlast, verkeerd aanbieden van afval. Iedereen wil graag wonen in een schone én hele stad. Met de campagne `Samen voor een schoon 's-Hertogenbosch' wil de gemeente bereiken dat de burger bewuster wordt van zijn leefomgeving en dit samen met de gemeente schoon en heel houdt. Er lopen tal van projecten, we doen heel veel, maar vertellen het nog te weinig en onvoldoende in samenhang. Met deze campagne willen we hierin verandering brengen.

Flexteam
Ook is het 1e Flexteam in onze stad van start gegaan. Een team van twee mensen van de afdeling Stadstoezicht (dit wordt later uitgebreid naar een tweede team) met een signalerende en handhavende functie, een team dat in de wijken kortdurende doelgerichte controles uitvoert op kleine ergernissen in de openbare ruimte. Een oog- en oorfunctie voor andere instanties, adviserend en een begeleidende rol in projecten in de openbare ruimte, aanpak van vandalisme en bekladding én handhaving regelgeving uit de APV.