ABVAKABO FNV

Nog geen CAO voor gemeenteambtenaren, partijen vragen advies

Gezamenlijk persbericht bonden en VNG

Dinsdagavond 6 november hebben het College voor Arbeidszaken van de VNG, de werkgeversvereniging van de Nederlandse gemeenten, en de vakbonden opnieuw overleg gevoerd. Over het compenseren van de tegenvallende netto uitkering in het overgangsrecht Functioneel Leeftijdsontslag was al eerder een patstelling ontstaan. Om een einde te maken aan deze situatie wordt op verzoek van de bonden onafhankelijk advies ingewonnen. En om gemeenteambtenaren niet de dupe te laten zijn van het vastlopen van de onderhandelingen is afgesproken om in 2007 de al overeengekomen loonsverhoging uit te betalen.

Partijen zijn het sinds begin september al eens over vrijwel alle onderwerpen, inclusief de loonsverhoging. Enkel over de compensatie voor het bruto-netto traject in het FLO-overgangsrecht kunnen partijen het niet eens worden. Afgesproken is nu dat over dit punt advies wordt ingewonnen bij een adviescommissie bestaande uit prof. mr. P.F. van der Heijden en prof. mr. E. Verhulp, vooraanstaande deskundigen arbeidsrecht, en prof. mr. J.A. Peters, vooraanstaand deskundige staats- en bestuursrecht. Dit zwaarwegende advies wordt betrokken bij de verdere onderhandelingen.

Het inwinnen van advies kost tijd. Tot het moment dat er een advies is zal er geen CAO worden gesloten voor de ruim 180.000 gemeenteambtenaren. Partijen vinden het echter niet terecht dat de werknemers nog langer moeten wachten op hun loonsverhoging. En hoewel de CAO nog niet rond is, adviseren partijen aan gemeenten om de verwachte loonsverhoging voor 2007 in december als een eenmalige uitkering uit te betalen.

Het College voor Arbeidszaken van de VNG is de werkgeversvereniging van alle 443 Nederlandse gemeenten. De werknemers in de gemeentelijke sector worden vertegenwoordigd door ABVAKABO FNV, CNV Publieke Zaak en CMHF. In de gemeentelijke sector werken ruim 180.000 personen.