Nederlands Uitgeversverbond

GAU-reactie discussie luisterboeken Boekblad

In reactie op een aantal bijdragen in de brede discussie over luisterboeken op www.boekblad.nl heeft ook GAU-secretaris Erik Timmermans gereageerd op de column van Hans Bousie. De reactie is hieronder weergegeven.

Vorig jaar heeft de Groep Algemene Uitgevers (GAU) bij de vaststelling van haar strategische uitgangspunten innovatie tot speerpunt benoemd. Dit in het kader van het centrale motto dat de branche meer boeken wil verkopen aan meer mensen via meer kanalen. Digitale ontwikkelingen, waar ook luisterboeken onder geschaard kunnen worden, verdienen wat de GAU betreft daarom alle aandacht. Diverse recente initiatieven van de GAU (zoals een symposium over de juridische aspecten van multimediaal uitgeven, minisymposia over nieuwe commerciële kansen en de uitgave van diverse checklists voor digitaal uitgeven) getuigen daarvan. Ook in de modelregelingen met de VvL bestaat al jaren aandacht voor luisterboeken en andere multimediale toepassingen van het medium boek. Voorts zijn er samenwerkingsvormen met de (blinden)bibliotheken voor de digitale omwerking van content tot gesproken boeken voor leesgehandicapten. Ook deze groep mensen kan daardoor een boek lezen'.

Het is een gegeven dat uitgevers - maar ook partijen in de retail - kansen zien voor digitale uitgaven, investeren in nieuwe producten en distributievormen en daardoor in contact komen met nieuwe partijen en andersoortige vraagstukken. Dit is op zich een belangrijke ontwikkeling voor een vak dat naar onze mening terecht op zoek is naar interessante aanpalende en aanvullende verkoopkansen voor zijn kernproduct, namelijk unieke content. Dat de omzet van luisterboeken en e-books momenteel klein is in verhouding tot de omzet van het 'traditionele' boek is een feit. Maar is dat van belang? Consequent doorredeneren vanuit een puur kwantitatief omzetcriterium leidt enerzijds al gauw tot nihilisme, maar zou anderzijds ook wel eens een onverwacht nieuw (kook?)boekenweekgeschenk kunnen opleveren. De huidige statuten staan aandacht van de CPNB voor het luisterboek ook geenszins in de weg, zolang het luisterboek maar onder het verder niet gedefinieerde begrip Boek wordt begrepen. Wat de luisterboeken betreft is sprake van een nieuwe boekenmarkt met groeikansen en een aantal uitgevers is hierover zeer enthousiast. Deze uitgevers zien de successen in buurlanden en houden rekening met nieuwe ontwikkelingen in het leesgedrag van de komende generaties. Zoals Frans Cladder van Boek.nl. schreef: het leesboek (tekst), het kijkboek (beeld) en het luisterboek (geluid) zijn kinderen van dezelfde vader en dragen dus met ere de familienaam Boek. Boek en Luisterboek kunnen elkaar prachtig versterken en nog meer mensen aan het lezen zetten.