Partij van de Arbeid

PvdA-Voorlichting
Plein 2
Postbus 20018, 2500 EA Den Haag
Tel 070 - 318 2694/Fax 070 - 318 2800

Den Haag, 7 november 2007

De PvdA presenteert het 'Plan van de Man'

Tijdens het Notaoverleg over de kabinetsnota 'Meer kansen voor meer vrouwen' heeft PvdA vice-fractievoorzitter Mariëtte Hamer het 'plan van de Man' aangeboden aan emancipatieminister Ronald Plasterk. Dit plan is een ondersteuning van het door dit kabinet hernieuwde emancipatiebeleid en richt zich op de emancipatie van de man.

Het opstellen van een nieuwe Emancipatienota was een harde eis van de PvdA vrouwen tijdens de kabinetsformatie. Na de donkere jaren van toenmalig minister De Geus, die de emancipatie als 'af' had betiteld, moest er een nieuwe impuls komen op dit terrein. Die is er met de nieuwe emancipatienota ook gekomen: hierin staan veel nieuwe ideeën en plannen geformuleerd die het emancipatieproces weer op de rails zullen zetten.

Emancipatie is een zaak van mannen en vrouwen. De PvdA vindt dat emancipatie nog teveel als een zaak van vrouwen wordt gezien. Mariëtte Hamer: "Emancipatie moet van twee kanten komen. Als mannen niet de kans krijgen mee te emanciperen komen we niet verder!" Mannen zullen meer zorgtaken, onbetaalde arbeid en mantelzorg op zich moeten nemen om vrouwen in staat te stellen een goede carrière te ontwikkelen en economisch zelfstandig te worden. Veel mannen willen dit soort taken ook graag op zich nemen maar krijgen door het strakke keurslijf van de huidige arbeidsorganisatie niet de kans. Mariëtte Hamer: "Ook als man moet je nog heel wat taboes doorbreken als je een papadag wilt opnemen of zorgverlof wilt om voor je zieke moeder te zorgen." De PvdA wil mannen hierbij graag helpen.

In het 'Plan van de Man' staan verschillende voorstellen die de emancipatie van mannen kunnen bevorderen. Zo zijn er ideeën voor meer ontspannen arbeidspatronen (niet alles hoeft voor je veertigste), verlenging van het vaderschapsverlof en het ouderschapsverlof, naast Deeltijd-Plus ook voltijd-min voor mannen, de inzet van mannelijke rolmodellen, seksuele vorming van jongens, meer mannen in traditionele vrouwenberoepen en het onderwijs, mannen in de mantelzorg en tot slot: de jaarlijkse 'Uit het Keurslijf Prijs!' voor een persoon of organisatie die een wezenlijke bijdrage levert aan de emancipatie van de man.

Voor meer informatie kunt u bellen met Mariëtte Hamer: 06-18 30 59 46

Bijlage: Het Plan van de Man

Persvoorlichting Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid Plein 2
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
T 070 318 2694
E s.boting@tweedekamer.nl