Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Twaalf moties op 1 november

Tijdens de algemene beschouwingen op 1 november zijn twaalf moties ingediend. Een motie is een verzoek van de raad (of een deel daarvan) om iets te doen of juist na te laten. De motie krijgt pas betekenis als een meerderheid van de raad voor de motie stemt. Hieronder een opsomming met een korte beschrijving.

Nieuwe moties
Donderdag 8 november kunnen nieuwe moties worden ingediend en wordt aan het eind van de avond gestemd.

Motie 1 (Leefbaar Rotterdam): informatievoorziening raadsleden Raadsleden krijgen niet automatisch alle informatie die voortvloeit uit commissievergaderingen en -bijeenkomsten en geen besluitenlijst van het presidium. De deelraad wordt verzocht de griffie op te dragen alle raadsleden te voorzien van alle informatie van alle vergaderingen en bijeenkomsten die door raadsleden worden bijgewoond.

Motie 2 (Leefbaar Rotterdam): onderzoek subsidiestromen De deelraad wordt verzocht in te stemmen met een onderzoek waaruit blijkt aan wie er de laatste jaren subsidie is verstrekt, of er mogelijk sprake is van overlap, of subsidieverstrekking voldoet aan de gestelde voorwaarden en of de prestatieafspraken gecontroleerd zijn en in orde bevonden.

Motie 3 (GroenLinks): TOF (Trots op Feijenoord) In de deelgemeente Feijenoord is en wordt door talloze mensen, ondanks verschillende meningen, ongemakkelijke gesprekken en moeizame onderhandelingen, keihard en met ziel en zaligheid gewerkt om een bijdrage te leveren aan een betere toekomst. De deelraad wordt gevraagd volmondig uit te spreken dat zij trots is op Feijenoord en trots op alle Feijenoorders.

Motie 4 (GroenLinks): cadeaubomen
Wanneer alle deelraadleden in elke wijk een boom planten, kan de deelraad laten zien dat ze trots is op de deelgemeente. De raad wordt verzocht het dagelijks bestuur te verzoeken samen met de bewoners(organisaties) plekken te zoeken waar de tweehonderd cadeaubomen kunnen worden geplant en binnen vier maanden met een uitgewerkt voorstel te komen.

Motie 5 (GroenLinks): actueel debat
De commissie- en raadsvergaderingen zijn niet levendig en aantrekkelijk genoeg voor wijkbewoners, er zijn weinig vrije discussiemomenten om als commissie- en raadsleden met elkaar of met het dagelijks bestuur te debatteren over actuele onderwerpen. De raad wordt verzocht in te stemmen met het idee om actueel debat mogelijk te maken voor iedere vergadering en de griffier opdracht te geven om dit in het nieuwe Reglement van Orde uit te werken.

Motie 6 (GroenLinks): ouderparticipatie
De geringe betrokkenheid van ouders op sommige scholen staat de ambities van scholen, peuterspeelzalen en het schoolmaatschappelijk werk om hun maatschappelijke rol in de wijk te vergroten, in de weg. De raad wordt gevraagd het dagelijks bestuur te verzoeken om voor scholen die dat ambiëren, ruimhartig ondersteuning te creëren en in het eerste kwartaal van 2008 met een voorstel te komen.

Motie 7 (GroenLinks): groene Beijerlandselaan
De middenberm van de Beijerlandselaan - een snelle-trambaan - ziet er grijs en stenig uit. Een groen of fleurig beeld kan bijdragen aan een mooiere uitstraling van de winkelstraat. De raad wordt gevraagd het dagelijks bestuur te verzoeken in overleg met andere betrokken partijen te zorgen dat de Beijerlandselaan in het voorjaar van 2008 een vitale, leukere en groene winkelstraat is.

Motie 8 (Lijst Goedegebuur): afspraak is afspraak! De beantwoording van mondelinge en schriftelijke vragen van raads- of burgerleden duurt vaak te lang. Dit kan leiden tot onnodige vertraging in de besluitvorming, conflictsituaties, en informatieachterstand van het raadslid. De raad wordt verzocht het dagelijks bestuur op te dragen zich strikt te houden aan de termijnen die in het Reglement van Orde genoemd staan.

Motie 9 (Lijst Goedegebuur): motie van vreugde
Na de commotie over de voertaal tijdens vergaderingen in de deelgemeente Feijenoord heeft het dagelijks bestuur een persbericht uitgevaardigd. Daarin staat dat de voertaal binnen de publieke deuren van de raadszaal Nederlands is en dat burgers die aan de balie komen in het Nederlands te woord worden gestaan. De raad wordt gevraagd in vreugde uit te spreken dat hier geen onduidelijkheden meer over kunnen bestaan.

Motie 10 (PvdA): inspraak Vogelaaraanpak en Pact op Zuid Bij de activiteiten vanuit het Pact op Zuid en de Vogelaargelden haalt het betrekken van bewoners daarbij vaak niet eens het niveau van voorlichting over de plannen, laat staan het betrekken van bewoners bij de planvorming. De raad wordt gevraagd het dagelijks bestuur op te dragen om in overleg met het gemeentebestuur in de procedures standaardmomenten voor het betrekken van bewoners en de deelraad in te bouwen.

Motie 11 (PvdA): TNO-onderzoek Vreewijk
Er is een concept-wijkvisie Vreewijk waarin voor een groot aantal woningen sloop wordt voorzien. De raad wordt verzocht om uit te spreken dat zij niet de overtuiging heeft dat voor veel van die woningen de bouwtechnische staat problematisch is en om het dagelijks bestuur op te dragen voor de raadsvergadering van 18 december een voorstel (met kostenplaatje, tijdpad en dekkingsvoorstel) voor te bereiden voor onderzoek door TNO.

Motie 12 (PvdA): inrichtings- en bestemmingsplannen Er is verschil van inzicht tussen de raad en het dagelijks bestuur over de regeling met betrekking tot het vaststellen van inrichtings-, gebieds- en bestemmingsplannen (wanneer te behandelen in de raad en raadscommissies, inzicht in participatieproces). De raad wordt gevraagd uit te spreken dat het bestuur in januari 2008 een voorstel voorlegt aan de raad waarin de procedures hieromtrent herzien worden.

(foto: Motie 7: De middenberm van de Beijerlandselaan moet er groen en fleurig uitzien en bijdragen aan een mooiere uitstraling van de winkelstraat.
Motie 11: het dagelijks bestuur moet in verband met de conceptwijkvisie Vreewijk een voorstel (met kostenplaatje, tijdpad en dekkingsvoorstel) voorbereiden voor onderzoek door TNO.)