Gemeente Breda

Gezamenlijke aanpak veiligheid voetbalwedstrijden seizoen 2007-2008

Op woensdag 7 november ondertekenden NAC Breda, gemeente, politie, justitie en GHOR (Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen) Midden en West Brabant het convenant Veilig Voetbal seizoen 2007-2008. Doel van het convenant is om in gezamenlijkheid de wedstrijden van NAC Breda plezierig en veilig te laten verlopen, zowel voor bezoekers als voor de omgeving. In het convenant zijn de afspraken, die de partners vorig jaar maakten, geactualiseerd en zijn maatregelen waar nodig aangescherpt.

In sportief opzicht was het seizoen 2006-2007 zeer bevredigend. Mede daardoor zijn de 19 thuiswedstrijden van NAC Breda rustig en veilig verlopen. Bij uit- en thuiswedstrijden deden zich geen grote ongeregeldheden voor. Incidenten zijn door een goede samenwerking van de veiligheidsorganisatie van NAC Breda en de politie voorkomen. Dit heeft er toe geleid dat de politie-inzet is afgenomen met ruim 30 procent ten opzichte van het vorige seizoen. De eindevaluatie van het seizoen 2006-2007 is dan ook positief.

De totale veiligheidsaanpak, een strikte handhaving van duidelijke tolerantiegrenzen, zichtbare aanwezigheid van de politie, ook bij uitwedstrijden, en de samenwerking tussen NAC Breda en de politie, heeft het veiligheidsgevoel van de bezoekers vergroot. Bij wedstrijden gaf het stadion ook een meer ontspannen en veiliger beeld dan voorheen. Daarnaast is de sociale controle onder supporters vergroot, supporters spreken elkaar aan op ongewenst gedrag of melden ongeregeldheden bij de beveiliging. Daarnaast heerst er tevredenheid over de samenwerking op medisch gebied met de Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen Midden en West Brabant.

Gezien het goede verloop van het afgelopen seizoen bleek een voortzetting van de aanpak voor het seizoen 2007-2008 gewenst. Het convenant Veilig Voetbal 2007-2008 heeft dan ook geen grote wijzigingen ondergaan ten opzichte van het vorig convenant. De werkwijze van de politie met een Openbare Orde NAC-groep wordt verder verbeterd. Daarnaast gaat nadrukkelijk de aandacht uit naar een strikte inzet van stadionverboden, voor de aanpak van alcohol- en drugsmisbruik en voor het project `Hooligans in Beeld'. Dit project is inmiddels ingebed in het Veiligheidshuis Breda. Ook NAC Breda zit daarbij aan tafel. Verder geven NAC Breda en de politie sinds het begin van dit seizoen uitvoering aan het faciliteren van een meldovereenkomst voor personen met een civiel stadionverbod. En wordt bezien of de civiele en strafrechtelijke stadionverboden beter op elkaar aangesloten kunnen worden.

Daarnaast is er een onderzoek uitgevoerd naar het alcoholmisbruik en drugsgebruik onder bezoekers van NAC Breda. Uit dat onderzoek is gebleken dat omgevingsfactoren veel invloed hebben op het gebruik van alcohol en drugs, zoals de sociale druk binnen een groep, de verkrijgbaarheid, de fysieke omgeving en de organisatie van de verkoop. De aanbevelingen uit dit onderzoek worden het komende seizoen uitgewerkt. Het alcoholverbod in de omgeving van het stadion blijft gehandhaafd en de medewerkers van NAC Breda hebben inmiddels cursussen gevolgd om alcohol- en drugsgebruik te herkennen. Ook wordt de bonus-malus-regeling van NAC Breda (beloning van positief gedrag en optreden tegen negatief gedrag) verder uitgevoerd.

Op het terrein van verkeer en vervoer gaat NAC Breda de fietsenstallingen uitbreiden. Daarnaast blijft het fietsparkeerverbod gehandhaafd. Tot slot wordt begin volgend jaar een hek geplaatst om de oversteek op de Westerparklaan veiliger te maken.

Breda, 7 november 2007

Te downloaden:

* Convenant NAC 2007 2008.pdf