Hulpverleningsdienst Groningen


Eigen onderzoek wijst uit: continu aandacht voor brandveiligheid nodig


Gepubliceerd: 07 november 2007, 14:32
In opdracht van het bestuur heeft de Regionale brandweer Groningen een nulmeting gedaan naar de brandveiligheid bij 20 instellingen waar mensen niet vrijwillig verblijven. Dit betreft onder meer politiecellen en kamers van gesloten afdelingen van verpleeghuizen en psychiatrische instellingen.

Continu aandacht voor brandveiligheid nodig
De onderzoeksresultaten laten zien dat momenteel één inrichting volledig voldoet aan de huidige wet-en regelgeving. Het onderzoek geeft ook aan dat bij veel objecten op één of meer aspecten verbeteringen nodig zijn. Uit het onderzoek blijkt dat voor het thema brandveiligheid continu aandacht nodig is. Het onderstreept hiermee het belang van periodieke controles. Daar waar nodig hebben de betrokken gemeentebesturen en de Regiopolitie actie ondernomen.

Ook zonder vergunningplicht periodiek controleren Het merendeel van de bezochte inrichtingen valt niet onder de gebruiksvergunnings-plicht. De inrichtingen komen daardoor ook niet in alle gevallen voor in de periodieke handhavingcyclus. Gezien het verhoogde risico binnen deze inrichtingen wordt aanbevolen deze wel in de inspectieprogramma's op te nemen, zodat de brandveiligheid ook hier periodiek wordt gecontroleerd.

Rol brandweer bij bedrijfshulpverlening vergroten De brandveiligheid is een samenstel van bouwtechnische en installatietechnische aspecten aan de ene kant en de interne organisatie aan de andere kant. Het laatstgenoemde aspect valt niet onder de bevoegdheid van het gemeentebestuur, maar onder het toezicht van de Arbeidsinspectie. De brandweer, die namens het gemeentebestuur belast is met de uitvoering van de brandweerzorg, heeft geen rol bij de aanwijzing en de kwaliteitsbewaking van de bedrijfshulpverlening. Hier staat tegenover dat zij bij de bestrijding van een calamiteit wel met de BHV'ers moet samenwerken. Uit het onderzoek blijkt dat de BHV-organisatie op dit moment, vooral in de nachtsituatie, in de meeste gevallen te wensen overlaat. Dit pleit dan ook voor een grotere betrokkenheid van de brandweer bij de inrichting van BHV-organisaties. Deze betrokkenheid sluit nauw aan bij de vergelijkbare expertise die de brandweer heeft bij het aanwijzen van bedrijfsbrandweerkorpsen.

Bedrijfshulpverlening richten op alle aanwezigen Vanuit het oogpunt van de Arbo-wet is de BHV-organisatie primair bedoeld voor de veiligheid van de eigen werknemers en minder voor bezoekers en anderen. De omvang van de BHV-organisatie wordt onder meer bepaald door de risicos binnen de inrichting en de opkomsttijd van de gemeentelijke brandweer. De Regionale brandweer Groningen is van mening dat de BHV-organisatie vooral bij instellingen waar niet zelfredzame personen verblijven, ingericht dient te zijn voor de veiligheid van alle aanwezige personen.

Vervolgonderzoek in de regio Groningen
Met deze nulmeting is in Groningen een eerste overzicht ontstaan van de brandveiligheid van ruimten waar mensen onvrijwillig verblijven. Om de situatie exact in beeld te krijgen, acht de Regionale brandweer Groningen het noodzakelijk vervolgonderzoek te doen bij instellingen die nu niet zijn onderzocht en bij afdelingen die normaliter niet afgesloten zijn, maar die door het personeel wel afgesloten kunnen worden.

De nulmeting is een vervolg op het onderzoek naar de brandveiligheid van justitiële inrichtingen, dat de Rijksgebouwendienst samen met de gemeentelijke brandweerkorpsen in 2006 heeft uitgevoerd.