Gemeente Groningen

dinsdag 6 november 2007:
Duurzaamste Ondernemer van Groningen 2007: Wolter & Dros TBI techniek

Wolter & Dros TBI techniek mag zich een jaar lang de Duurzaamste Ondernemer van Groningen noemen. Wethouder Jaap Dijkstra van Economische Zaken van Groningen maakte dit tijdens de Promotiedagen voor het Bedrijfsleven bekend. Dijkstra overhandigde de verraste winnaar een cheque van EUR 25.000,- die bestemd is voor verdere verduurzaming van het bedrijf. Het Martini Ziekenhuis en Esha Nederland B.V. werden zeer verdienstelijk tweede en derde in de competitie.

Wolter & Dros kreeg de prijs als beloning voor de uitgebreide toepassing van verschillende duurzame technieken in hun nieuwbouw aan de Rostockweg in Groningen. Hiermee bespaart het bedrijf niet alleen veel energie, maar wil het ook aan klanten laten zien hoe deze technieken toegepast kunnen worden in de praktijk. Hiermee vervult Wolter & Dros, een van de grootste installatiebedrijven van Nederland, actief een belangrijke voorbeeldfunctie voor andere bedrijven hoe ook zij kunnen bijdragen aan CO2-reductie.

Deze voorbeeldfunctie van bedrijven voor bedrijven was een van de belangrijkste aanleidingen voor de gemeente Groningen om de competitie Duurzaamste Ondernemer in het leven te roepen. De gemeente kan haar ambitie om duurzaamste stad van Nederland te worden immers alleen realiseren in samenwerking met burgers en bedrijven. Praktijktoepassingen van innovatieve technieken om CO2-uitstoot te verminderen kunnen andere bedrijven stimuleren ook veranderingen door te voeren. De jury, bestaande uit Frank Broersma (regiomanager bij de Kamer van Koophandel), Ton Schoot Uiterkamp (directeur van het Instituut voor Energie- en Milieuvraagstukken) en Jannie Visscher (milieuwethouder), was overigens erg tevreden met wat Groningse bedrijven op dit gebied al doen, wat duidelijk bleek uit de grote diversiteit van de 17 inzendingen.

Het Martini Ziekenhuis eindigde vlak achter de winnaar. Ook hier zijn in de nieuwbouw veel innovatieve technieken toegepast die samen veel energie besparen. De voorbeeldfunctie voor het bedrijfsleven is echter minder groot, hoewel andere zorginstellingen zeker het goede voorbeeld kunnen volgen. Esha Nederland B.V. werd goede derde met haar duurzaam-heidsstrategie Earth Recovery Open Platform. Hierin streeft Esha Nederland B.V. o.a. naar het 100% recyclen van verouderde bitumen van daken en het onttrekken van warmte aan dakbedekkingen en wegdekken.

Eervolle vermeldingen waren er voor Betech Kunststoffen B.V. voor de ontwikkeling van Art-ice, een kunststof ijsbaan waarvan de onderdelen naadloos aansluiten voor optimaal schaatsplezier. De belangstelling voor dit product, ook uit het buitenland, is groot. De tweede eervolle vermelding ging naar Van der Wal/Mulder. Als verhuurder van studentenkamers passen zij consequent energiezuinige opties toe bij vervangen van bijvoorbeeld ketels, glas, dakbedekking en verlichting. Binnenkort voorzien zij panden van zonnepanelen en Micro-warmtekracht-koppeling. Bovendien is de huurprijs exclusief stookkosten, om studenten te stimuleren kritisch naar hun energieverbruik te laten kijken. Hierover hebben verhuurder en huurder regelmatig overleg, hoe studenten dat het beste kunnen doen.

Wolter & Dros TBI techniek is de eerste winnaar van de competitie Duurzaamste Ondernemer. De gemeente Groningen wil deze prijs jaarlijks uitreiken.