Gemeente Grootegast


Grootegast en Marum richten zich op toekomstige gemeentelijke herindeling

De colleges van Grootegast en Marum hebben besloten het advies van bureau BMC, kiezen voor het SETA-model als mogelijke samenwerkingsvorm, niet op te volgen. De colleges willen zich richten op een toekomstige gemeentelijke herindeling. Daarbij gaat hun voorkeur uit naar een herindeling op de schaal van het Westerkwartier en indien dat niet haalbaar is op de schaal Leek-Grootegast-Marum. Een herindeling op de schaal Grootegast-Marum beschouwen de colleges als minimum-variant.

Quick scan
De colleges stellen de gemeenteraden van Grootegast en Marum voor de focus op een toekomstige gemeentelijke herindeling te onderschrijven en in te stemmen met een quick scan. Een quick scan, op het niveau van burgemeesters en secretarissen van de betrokken gemeenten, waarbij wordt nagegaan of de beoogde herindelingpartners zich eveneens in een dergelijk scenario kunnen vinden.

Inwoners
Een eventuele herindeling heeft ook gevolgen voor de inwoners van genoemde gemeenten. De colleges stellen daarom voor de inwoners van de betrokken gemeenten nauw te betrekken bij de ontwikkeling naar een herindeling. De procedure in het kader van de Wet Arhi voorziet ook nadrukkelijk in de terinzagelegging van een herindelingsontwerp gedurende een periode van acht weken, waarbinnen de inwoners hun zienswijzen bij de betrokken raden kenbaar kunnen maken.

Verdere procedure
Het streven is in de gemeente Marum het voorstel woensdag 14 november aanstaande te bespreken in een extra raadscommissie-vergadering. Als de commissie het voorstel rijp vindt voor behandeling in de gemeenteraad komt het voorstel woensdag 21 november aanstaande aan de orde in de raad van de gemeente Marum. De gemeente Grootegast kent geen commissie-structuur. In de gemeente Grootegast komt het voorstel eveneens op 21 november aanstaande aan de orde in de raad.