Socialistische Partij

College van Burgemeester en Wethouders nemen Energiefaculteit onder hun hoede


07-11-2007 * Vanaf mei 2006 heeft de SP-fractie hard gewerkt om veel mensen enthousiast te krijgen voor het idee van een Energiefaculteit in Alkmaar. De fractie heeft contact gezocht met organisaties die belang zullen hebben bij zo'n faculteit. De fractie heeft contact gezocht met prominente Nederlanders en hen de vraag voorgelegd of zij als ambassadeur willen optreden voor de faculteit en sinds april 2007 hebben de Alkmaarse gemeenteraadsfracties van PvdA, VVD, CDA en in latere stadium Groen Links zich aangesloten bij dit initiatief. Ook bij de sollicitatieronde voor een nieuwe burgemeester heeft de SP er op gelet of de kandidaten zulk een initiatief zouden willen ondersteunen. Op 6 november 2007 heeft het College zich bereid verklaard de kar te gaan trekken en hier budget voor vrij te maken.

Het belang van deze stap
Het is van groot belang dat het college deze stap heeft genomen. Een oppositiepartij bestuurt niet de stad, kan geen geld uitgeven en is eigenlijk een vreemde eend in de bijt, als het gaat om ontwikkelen van nieuw beleid. Toch heeft de SP-fractie als wegbereider een hele belangrijke stap genomen. Door het werk dat de fractie heeft verricht, is er een breed draagvlak ontstaan voor deze faculteit. De organisaties die hiervoor zijn benaderd zijn stuk voor stuk enthousiast. We hebben het dan over organisaties als de Huisvuilcentrale, die energie wil opwekken uit afval; ECN, bij uitstek de organisatie wat betreft ontwikkelen van alternatieve energie zoals toepassen van geavanceerde zonnecelenergie; INHOLLAND, de Hogeschool die in het verleden vergelijkbare pogingen heeft gewaagd op HBO niveau en zich nu gesterkt voelt met dit initiatief; NUON die erkent dat het hele idee, dat achter dit initiatief steekt, volstrekt nieuw is en als baanbrekend zal worden ervaren.

Klimaatverandering
Sinds Al Gore staat alternatieve energie gelukkig weer hoog op de agenda. Het roer moet om. Wij zijn in staat om op de woestijn van Australie een auto te laten rijden op zonne-energie. Maar zijn we ook in staat mensen in India, Afrika en Zuid-Amerika te laten koken op zonne-energie? Dit is een cruciale vraag. Alternatieve energie heeft pas zin als het in staat is om gebruik van fossiele brandstoffen (kolen, olie en aardgas) wereldwijd terug te dringen en ook het verbranden van hout in kacheltjes (wat in feite vergelijkbaar is met gebruik van fossiele brandstoffen) kan terugdringen. Deze brandstoffen veroorzaken in hoge mate de opwarming van de aarde en daarmee de stijging van de zeespiegel (de hogere waterstand van de zee met het risico dat lage landen zullen overstromen).

Is er genoeg kennis?
De kennis is er. De komende jaren zal er veel nieuwe kennis worden opgedaan. Om deze kennis te verspreiden en toepasbaar te maken, is het van belang dat er specialisten komen die in teams kunnen werken om deze kennis te verbreiden.

Wat voor soort kennis kunnen we studenten aanbieden? Wij stellen een combinatie voor van verschillende soorten kennis. Het gaat hier om kennis van mechanica, kennis van natuurwetenschappen (meteorologie, fysische geografie , natuurkunde enzovoort), verbonden met kennis van bedrijfseconomie, kennis van de wereldeconomie, maar ook kennis van microkredieten (waar prinses Maxima zich sterk voor maakt). Deze kennis op haar beurt weer gekoppeld aan de kennis van culturen in andere landen, zodat we er ook achter kunnen komen wat mensen in andere wereldstreken nodig hebben om met alternatieve energie te werken en hoe we deze mensen hiermee vertrouwd kunnen maken. Je moet je hierbij voorstellen dat je in meerdere studierichtingen kan afstuderen, maar dat je bij elke studierichting wel een gedegen ondergrond krijgt wat beterft alternatieve energie.

Welke voordelen heeft zo'n faculteit voor Nederland?De komende tientallen jaren zal de wereld op zijn kop worden gezet. China en India worden sterke economieën. De Amerikaanse economie staat te schudden op haar grondvesten. De toekomst van Europa, met name van landen als Nederland , die al bijna een eeuw een stijgende welvaart hebben gekend, is volstrekt onzeker. Wij moeten het hebben van technologische voorsprong om niet helemaal ondergeschikt te worden gemaakt aan de nieuwe economische reuzen.

Welke voordelen heeft Alkmaar bij deze faculteit?
Apparaten die door de faculteit worden ontwikkeld, moeten ook industrieel geproduceerd worden. Dit levert werk op voor technici, assemblage-werkers, inpakkers, transporteurs, boekhouders enzovoort. De mensen die door de faculteit hier komen wonen en daar hun geld verdienen, evenals alle mensen die werkgelegenheid vinden in nieuwe industrieën, willen uitgaan, doen inkopen en hebben loodgieters nodig. Voor heel veel mensen betekent dat werkgelegenheid. Alkmaar vergrijst in hoog tempo. Mensen die in de periode na de tweede wereldoorlog zijn geboren, hebben zich in grote getalen gevestigd in Alkmaart Noord. Dit zijn nu de vijftigers en zestigers, in 2027 zijn dat mensen van zeventig en tachtig jaar. Als er geen grote groepen jongeren bij komen in deze stad zal het aantal hoogbejaarden erg groot zijn ten opzichte van jongere generaties en komt de zorg en aandacht voor deze generatie onder grote druk te staan. Een universiteit garandeert een toestroom van jonge mensen. Als wij de stad weer kunnen laten verjongen, zal de kwaliteit van leven voor de ouderen van de toekomst er ook een stuk beter uitzien.