Gemeente Delfzijl

Persbijeenkomst 7 november: persberichten

7-11-2007 - Hier vindt u de persberichten naar aanleiding van de besluiten van het college van 6 november.

College besluit tot vervolg procedure Windpark Delfzijl Noord (schermdijk)

Op verzoek van Millenergy en De Wolf Nederland Windenergie (WNW) heeft het college toestemming gegeven om de procedures rond de ingediende MER, de milieuvergunning en de planologische procedures voor een windmolenpark op de schermdijk te starten.

In maart stemde de gemeenteraad tegen het voorstel om in principe mee te werken aan de op dat moment bekende initiatieven (nota Hoe waait de wind). Uit de toen gehouden discussie is niet gebleken dat de raad principieel tegen of voor windenergie is, maar dat de raad de komst van windmolens per plan wil beoordelen. Vandaar dat het college meent dat het plan schermdijk kan worden opgestart.

Doel van het opstarten van de procedures rondom een windmolenpark op de schermdijk, is een afgerond beeld te krijgen van de haalbaarheid en omvang van het nieuwe windenergieproject.

Ten aanzien van het Windmolenpark Noord zijn door de raad destijds drie kritiekpunten genoemd:


* Brandrisico in relatie met de aanwezige (chemische) industrie;
* Mogelijke effecten voor installatieverbindende leidingen op bedrijventerrein Oosterhorn;

* De aanwezigheid van dagtoerisme op de pier van Oterdum.

Hierover is in de MER een risicoanalyse toegevoegd waaruit blijkt dat de risicos beheersbaar zijn. Het is de bedoeling dat de gemeenteraad in maart 2008 inhoudelijk discussieert over het plan, als de ruimtelijke onderbouwing van het plan ter vaststelling aan de raad wordt voorgelegd.

Onderzoek wijst uit:

Voldoende betaalbare woningen in Delfzijl voor jongeren en starters

Er zijn in Delfzijl voldoende goedkope en betaalbare huur- en koopwoningen voor jongeren en starters. Dat is de uitkomst van het onderzoek 'Een betaalbare woning, voor elk wat wils' van J. Wissbrock Kremer, een student Vastgoed & Makelaardij aan de Hanzehogeschool Groningen.

In opdracht van de gemeente is onderzocht in hoeverre de woningmarkt in Delfzijl voldoende aanbod biedt. De omvang van deze groep bewoners is ongeveer 33% van de totale bevolking, met vaak nog een laag tot modaal inkomen en nog aan het begin van een woon- en werkcarrière.

Omvang van de woningvoorraad.

Uit het onderzoek komt naar voren dat getalsmatig gezien voldoende goedkope en betaalbare huur- en koopwoningen zijn waar deze groepen zich op kunnen richten. Zie onderstaand overzicht.

Koopsector
Tot 100.000,- 56 %
100.000,- Tot 130.000,- 20 %
130.000,- Tot 175.000,- 11 %
Huursector
Goedkope huur tot 339 ,- 25 %
Betaalbare huur van 339,- tot 520,-- 70 %
Dure huur vanaf 520,- 5 %

Om meer tegemoet te komen aan de woonwensen van deze doelgroep, zijn verschillende oplossingsrichtingen mogelijk:


* De ingevoerde starterslening nog meer onder de aandacht te brengen van de potentiële kopers;

* De corporaties zouden zich meer kunnen gaan richten op de zogenaamde te woonconcepten, naast het regulier verhuren van woningen ook woningen verkopen of woningen verkopen met korting.

Op basis van de vernieuwde Huurwet kan de diversiteit van het beschikbare aanbod en doorstroming van de woningmarkt worden beïnvloed door een betere toepassing van de geboden mogelijkheden. Het college stelt voor een pilot te starten om met de aangeven oplossingen ervaringen op te doen.

Godlinze en deel Spijk krijgen nieuwe straatverlichting

De gemeente is sinds 1996 bezig met het vervangingsplan openbare verlichting. Dit plan gaat nu zijn laatste fase in. Hiervoor zijn de voorbereidingen al getroffen evenals de contacten met Essent Lightning.

In de eerste helft van 2008 worden de armaturen in Godlinze vervangen. In verband met het budget wordt er in Spijk een klein deel vervangen. In plaats van een avond/ochtendschakeling gaan de lichten de hele avond en nacht branden. Dit gebeurt op verzoek van de inwoners. Met de investering in deze laatste fase is een bedrag gemoeid van 225.000 euro.

Nieuwe voorzieningen basisschool De Sterren

Het college van B&W is akkoord gegaan met de voorgestelde onderwijskundige vernieuwingen aan basisschool De Sterren te Godlinze. De kosten bedragen 34.000,- en worden gedekt uit de beschikbare middelen voor onderwijshuisvesting. De voorziening was al opgenomen in het programma huisvesting onderwijs van de gemeente Delfzijl voor het uitvoeringsjaar 2006.

Bij de school wordt een nieuwe ruime buitenberging geplaatst. Verder wordt er binnen een insteekverdieping en een afscheidingswand gerealiseerd. Door deze aanpassingen ontstaat er in de school voldoende ruimte voor extra werk- en ICT-plekken.

Elk jaar kunnen schoolbesturen verzoeken indienen voor bouwkundige voorzieningen ten behoeve van de scholen, zo ook voor 2008. Het college neemt voor de jaarwisseling besluit over welke verzoeken voor het komend jaar gehonoreerd worden.

Nieuwe organisatie openbare bibliotheken

Het college van B & W heeft ingestemd met het bedrijfsplan Perspectief op vernieuwing van Biblionet Groningen. In het bedrijfsplan wordt de nieuwe organisatie geschetst van de openbare bibliotheken in de gemeenten Appingedam, Bedum, Delfzijl, Loppersum en Ten Boer.

Met het vaststellen van het bedrijfsplan door alle vijf gemeenten kan de opdracht aan Biblionet Groningen worden gegeven om te beginnen met de oprichting van de nieuwe bibliotheekorganisatie. Dit houdt in dat de vijf huidige bibliotheekbesturen worden opgeheven.

Doel van de vorming van één grote organisatie voor de bibliotheken is de verbetering van de dienstverlening. Daarnaast krijgt het personeel meer doorgroeimogelijkheden. Om de participatie uit de lokale bevolking te waarborgen wordt er een klankbordgroep opgericht. In de klankbordgroep dient minimaal 1 persoon per gemeente zitting te nemen. De klankbordgroep kan zich onder andere bezig houden met openingstijden, tarieven en assortiment.

Overige berichten:

Delfzijl en Appingedam gaan ansichtkaart verspreiden voor naam zwembad

Rondom het aanstaande weekend worden in de gemeenten Delfzijl en Appingedam ansichtkaarten huis-aan-huis worden verspreid waarin een oproep wordt gedaan om mee te denken over een naam voor het nieuwe zwembad.

Namen kunnen ingezonden worden tot 1 december aanstaande. De winnaar wordt eind december bekend gemaakt.

Gemeente gaat probleemerven aanpakken

De komende maanden gaat de gemeente Delfzijl een aantal probleemerven bezoeken om de eigenaren aan te sporen deze op te ruimen. Dit kan de gemeente doen op basis van de gemeentelijke bouwverordening of andere relevante regelgeving.

Het project kenmerkt zich uiteraard door het handhavend karakter, maar is ook bedoeld om duidelijkheid te verschaffen over welke zaken wel of niet zijn toegestaan. Uit een inventarisatie is gebleken dat het aanzicht van sommige erven te wensen overlaat. Ook kan hierdoor overlast ontstaan voor omwonenden of kan er in sommige gevallen sprake zijn van milieuverontreiniging van de bodem. Het gaat om zon vijftien erven.

College geeft gastlessen over respect op lagere scholen

In het kader van de tweede landelijke Dag van Respect op 15 november aanstaande, gaan wethouders Meindert Joostens, Joop Boertjens, Thea van der Veen en burgemeester Cees Waal een gastles verzorgen op basisscholen in Delfzijl.

De Dag van Respect heeft als doel om kinderen bewust te maken van het feit dat Nederlanders mensen zijn met verschillende achtergronden, met verschillende culturen, met verschillende ideeën, gewoonten en gebruiken.

Burgemeester Waal gaat naar basisschool Hiliglo Holwierde, wethouder Van der Veen gaat naar de Brandaris in Delfzijl; wethouder Joostens naar de Jan Ligthart school in Delfzijl en wethouder Boertjens geeft zijn gastles op de Rengersborg in Farmsum.

De lessen worden van 10.00 tot 11.00 uur gegeven.