Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 7 november 2007

Evenementen zijn een belangrijk promotiemiddel voor Alkmaar

Alkmaar krijgt een nieuwe aanpak rond evenementen. In een voorstel aan de gemeenteraad benadrukt het college van burgemeesters en wethouders het belang van evenementen voor de profilering van de stad. Goede evenementen vragen om een actieve benadering van organisatoren en om goede spelregels.

Als historische stad met een belangrijke centrumfunctie heeft Alkmaar een helder profiel. Evenementen zijn belangrijk om dit profiel kracht bij te zetten en de aantrekkingskracht van de stad te vergroten. De kaasmarkt is hiervan het voorbeeld. Naast de kaasmarkt zijn er ook veel andere evenementen, die van belang zijn voor de uitstraling van de stad en voor de economie, het toerisme en cultuur en sport.

De nota 'Evenementen in Alkmaar, een feest voor iedereen' bevat voorstellen voor het actief stimuleren van evenementen. Richtte de aandacht van de gemeente zich in het verleden in hoofdzaak op veiligheid, openbare orde en vergunningverlening, in de nieuwe nota wordt ook gekeken naar een goede programmering van evenementen, het afstemmen van initiatieven, het versterken van bestaande en het ontwikkelen van nieuwe evenementen, gezamenlijke promotie en het ondersteunen van organisatoren. Voorgesteld wordt o.a. een evenementendesk in te stellen, waar organisatoren terecht kunnen met hun plannen.

Evenementen in Alkmaar moeten een feest zijn voor iedereen. Er zijn immers meerdere belanghebbenden, niet alleen organisatoren en deelnemers, maar ook buurtbewoners, verkeersdeelnemers en veiligheidsdiensten. Voor een goed feest zijn dan ook goede spelregels nodig. Het evenementenkader uit de nota geeft deze spelregels. Het gaat daarbij o.a. om de locatie en de geluidbelasting van evenementen. Hans Meijer, als wethouder verantwoordelijk voor evenementen, is enthousiast over de nieuwe aanpak: "Mijn inzet is om evenementen zoveel mogelijk te faciliteren. Dit kan door de organisatoren professioneel tegemoet te treden en procedures te vereenvoudigen. Het komende jaar wordt gebruikt om hiermee aan de slag te gaan en ervaring op te doen". De nota evenementenbeleid is tot stand gekomen in overleg met het Evenementenplatform waaraan o.a. horeca, winkeliers, podia en sport- en cultuurbedrijven deelnemen. Stemt de gemeenteraad in met het voorstel, dan treedt het nieuwe beleid in januari 2008 in werking.

Voor nadere informatie: Kees Kraakman, tel. 072 - 548 9009