Senternovem


Nieuws

07-11-2007 | Cradle to Cradle congres zet aan tot echte duurzaamheid van gebouwen en producten

Alles wat we produceren, steeds opnieuw gebruiken, is één van de grondprincipes van Cradle to Cradle (C2C, van wieg-tot-wieg). Of het nu tapijt, een stoel of een gebouw is, maakt niet; aan het eind van de levenscyclus worden C2C-producten opnieuw onderdeel van een productieproces. Ondernemingen als Ford, DSM en Nike passen het concept al toe. Minister Cramer die het tweedaagse congres op 1 november jongstleden opende, omarmde C2C, omdat het reeds ingezette principes zoals integraal ketenbeheer, 'vleugels kan geven' en sprak de intentie uit C2C een plek te geven in haar VROM-beleid. De C2C-grondleggers Michael Braungart en William McDonough gaven concrete en praktische vingerwijzingen om het concept in de praktijk te brengen.

Op 1 en 2 november vond in Maastricht het eerste Cradle to Cradle congres Let´s Cradle! plaats, een wereldprimeur en initiatief van Planet Prosperity Foundation (PPF). Het congres beoogde C2C, een ecologisch ontwerpconcept gericht op economische ontwikkeling, een stap verder te brengen. Ruim 650 deelnemers uit bedrijfsleven, overheid, kennisinstellingen, publieke dienstverlening, onderwijs en andere sectoren waren bijeen in een ongekend positieve stemming. Ongekend positief omdat bijna alleen maar over oplossingen werd gesproken en doemdenken en belemmeringen nauwelijks aan de orde kwamen. Minister Cramer, die het congres opende, gaf als ambitie 'Nederland C2C koploper' te hebben aan. Zij omarmt C2C als mobiliserend concept om andere initiatieven, zoals integraal ketenbeheer, vleugels te geven en ze wil de Nota Ruimte bezien in het licht van C2C.
De grondleggers van Cradle to Cradle, Michael Braungart en William McDonough, spraken het publiek beiden toe. Michael Braungart benadrukte de eerste congresdag dat "wanneer we dit concept willen laten slagen, de expertise en betrokkenheid van een ieder is gewenst. En daarom zijn platforms zoals dit congres hard nodig", vervolgde Braungart. "Ga er zelf mee aan de slag, kijk hoe je Cradle to Cradle kunt invullen en gebruiken in je dagelijks werk. Just do it! net als Nike. En wees niet bang om fouten te maken."

Van tapijt tot student
Dag één van het congres was erop gericht het publiek bekend te maken met Cradle to Cradle en de vele toepassingsgebieden die het biedt. Een interactief, plenair programma onder leiding van Fons de Poel liet de bezoekers kennismaken met de bestaande wapenfeiten van het concept op gebied van product-, gebieds- en stadsontwikkeling en architectuur. Zo was de grootste tapijtenfabrikant ter wereld, Shaw, aanwezig om te vertellen hoe zij hun productieproces hebben omgeturnd om een einde te maken aan de 23 miljard kilo afval die zij per jaar veroorzaakten. Deze ommezwaai leverde het bedrijf niet alleen ecologische en duurzame voordelen; door hun aanpak werden ook productiekosten aanzienlijk teruggedrongen.
Ook was er ruimte voor scholieren om een oproep te doen. Hun boodschap aan het publiek: cradel ze! Artisjok, het studentenbedrijf van de Academie Beeldende Kunsten Maastricht, presenteerde op het congres hun eerste Cradle to Cradle product: een meubel gemaakt van composteerbaar kunststof. Composteerbaar, omdat het bedrijf niet weet hoe lang het gaat bestaan en daarom (nog) geen garantie kan bieden voor terugname na gebruik.
En Anne-Marie Rakhorst, directeur van Search BV, overhandigde aan Michael Braungart tijdens het congres het eerste exemplaar van de Nederlandse vertaling van het boek 'Cradle to Cradle, remaking the way we make things'. "We moeten ophouden beren op de weg te zien, maar nu in actie komen", aldus Rakhorst.

Aan de slag!
Kennis delen is goed, maar het succes van Cradle to Cradle schuilt in actie en samenwerking. Daarom stond dag twee in het teken van 'doen'. In 21 workshops deelden (inter)nationale bedrijven (waaronder Steelcase en Herman Miller), architecten (onder meer Archi Service), adviesbureau's en ontwerpers (Van Gansewinkel) hun ervaringen met Cradle to Cradle. De ochtend en de middag werden afgesloten met een themasessie waarin de deelnemers van de workshops elkaar ontmoetten om ervaringen en meningen uit te wisselen. Daarbij was de centrale vraag: 'What are your next steps?', oftewel: wat ga je zelf doen met Cradle to Cradle, te beginnen maandag? De workshopbezoekers formuleerden spontaan uiteenlopende initiatieven; aanwezige docenten gaan het concept integreren in hun lesstof; gemeenten om tafel met woningcorporaties; een fabrikant van snacks gaat aan de slag met composteerbare verpakkingen; kantoren schaffen Cradle to Cradle meubilair aan; en het boek 'Cradle to Cradle, remaking the way we make things' wordt ingezet als overtuigingsmiddel om anderen aan te zetten tot actie.

Uitrol naar regio's en studenten
Doel van PPF is met het congres instellingen en burgers met elkaar in verbinding te stellen. En vooral: bezoekers faciliteren Cradle to Cradle in de praktijk te brengen. Het congres in Maastricht is voor PPF het begin van een landelijke congresreeks.
Voor dit congres waren 60 vrijkaarten beschikbaar gesteld, maar er waren 400 aanvragen. Kortom: studenten staan te popelen om met het concept aan de slag te gaan. Daarom is de volgende stap een studentencongres op poten te zetten.

Nederlandse initiatieven
Het feit dat Nederland de wereldprimeur had met het eerste C2C-congres, is logisch gezien de projecten en plannen voor dit concept:

* Nike European Headquarters te Hilversum (1999) is het centrum van een nieuw kantorenpark op de voormalige renbaan van Hilversum. Nike wilde een mens- en milieuvriendelijk gebouw, waarbij principes van C2C zijn toegepast door het gebouw een ecologische onderdeel van de omgeving laten zijn.

* Search, een internationaal opererend ingenieursbureau, laboratorium en opleidingsinstituut, is in Heeswijk en Amsterdam gehuisvest in C2C kantoren.

* Regio Venlo gaat als eerste regio ter wereld de principes van C2C toepassen. Daarbij moet de Floriade 2012 een prominente rol vervullen. McDonough en Braungart beschouwen de Floriade als hét podium om C2C onder de aandacht van een breed publiek te brengen. Begin juni 2007 hebben McDonough en Braungart met de projectorganisaties van de Floriade 2012, Greenpark en Klavertje4 en met vertegenwoordigers van de Kamer van Koophandel, gemeente Venlo en provincie Limburg gepraat. Zie verder het nieuwsbericht.
* In het gebied van Werkstad A4 (Haarlemmermeer) moet het eerste duurzame full service kantorenpark van Nederland komen volgens het principe van Cradle to Cradle. Hiertoe zijn 11 oktober 2007 de plannen gepresenteerd. Zie verder het nieuwsbericht.
* Gemeente Almere wil het concept toepassen voor de komende stadsuitbreidingen. Almere trekt het bureau van de Amerikaanse architect William McDonough aan om zich te buigen over de groei van de stad. McDonough wil van Almere een ecologische stad maken met veel aandacht voor duurzame bouw. Zie verder het nieuwsbericht.

* Maastricht wil het concept toepasssen bij de ondertunneling van de A2, die door de stad loopt, en bij de verdere (her)ontwikkeling van het gebied rond de snelweg.