Gemeente Bernheze


Bernheze aan het werk

Een gesprek

Onlangs kon u in De Bernhezer allerlei informatie lezen over het project `Bernheze aan het werk'. We gaven aan wat het project inhoudt en wat de resultaten zijn. Hier leest u meer over het project, maar nu bezien vanuit de ogen van één van de inwoners die in dit traject van reïntegratie hebben meegelopen.

Mark Martens is in 1997 door een arbeidsongeval volledig arbeidsongeschikt geworden. Hij heeft een zware periode gehad met vele operaties in het Radboudziekenhuis in Nijmegen. Hij was een van de kandidaten die in het traject `Bernheze aan het werk' meegelopen heeft. "Ik heb het traject als goed ervaren. Ik liep vaak tegen verschillende problemen aan door mijn ongeval. Van het traject heb ik veel geleerd op het gebied van solliciteren en op gesprek gaan. Mark is inmiddels na lange tijd weer aan het werk. "Ik heb werk gevonden, door heel veel te solliciteren. Heb verschillende gesprekken gehad bij bedrijven, maar werd vaak niet teruggebeld of was volgens hun niet de juiste persoon. Nu werk ik als vertegenwoordiger bij Multifast Holland b.v. in Heerhugowaard. Ik vind het fijn dat dit bedrijf mij een kans geeft terug te komen in de maatschappij." Dat is ook één van de belangrijkste doelen die het project `Bernheze aan het werk' voor ogen heeft; mensen die door verschillende redenen in een bijstandsituatie zijn gekomen weer begeleiden naar betaald werk en daarmee naar een plekje in de maatschappij. "In het begin was het wel veel wennen, ik was een lange tijd eruit geweest," geeft ook Mark aan. "Maar ik vind het een superleuke functie die ik nu doe en heb ook nog doorgroeimogelijkheden!"

De mensen die begeleid zijn naar werk, worden ook nog een tijdje gevolgd. Mark: "Ik vind het wel fijn dat er ook nazorg mogelijk is, maar ze kunnen niet altijd elke vraag oplossen voor mij. Ik vind het wel fijn dat je weet dat je met je vragen ergens terecht kunt." Als laatste horen we graag of Mark nog tips heeft voor andere mensen. "Goede tips zijn: zoek werk in de branche waar je graag zou willen werken. En er voor de volle 100% voor gaan. Eventueel bijscholing volgen. En vooral volhouden. Laat je niet afschepen omdat je uit de bijstand komt, door een ongeval of iets dergelijks," aldus Mark Martens.

Mark Martens is één van de vele mensen die door het project `Bernheze aan het werk' weer een betaalde baan heeft. Wij danken Mark voor zijn openhartige medewerking aan dit interview.

Mocht u als werkgever mogelijkheden hebben voor een stage of een betaalde baan in het kader van het project `Bernheze aan het werk', dan kunt u contact opnemen met de gemeente.