Gemeente Arnhem


1,5 miljoen voor innovatiefonds Wmo (07-11-07) Beleidsplan en inspraakreacties ter goedkeuring naar de raad Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor om het beleidsplan Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) vast te stellen, inclusief de inspraakreacties en beantwoording daarvan. Daarnaast vraagt het college de raad om 1,5 miljoen euro uit de algemene reserves beschikbaar te stellen voor een innovatiefonds Wmo. De bedoeling van dit fonds is het mogelijk maken van vernieuwende initiatieven op het gebied van de Wmo. Gebleken is reeds dat er belangstelling is om gebruik te maken van dit fonds, er liggen al voorstellen voor innovatieve projecten.

Het college gaf op 28 augustus van dit jaar het beleidsplan Wmo vrij voor de inspraak. Vijf organisaties hebben gereageerd. De inspraakreacties hebben niet tot ingrijpende wijzigingen in de beleidsnota geleid. Wel gaven de reacties blijk van een grote betrokkenheid van de betreffende organisaties en leverde een aantal reacties bruikbare suggesties op die worden meegenomen in de uitwerking.

Concrete initiatieven
Bij het maken van het beleidsplan is steeds intensief contact geweest met belanghebbende organisaties en burgers. Uit de gesprekken die plaatsvonden bleek steeds dat er veel ideeën en plannen zijn over meedoen aan de maatschappij. Vaak ontbreekt de stimulans om deze plannen daadwerkelijk te realiseren. Inmiddels zijn diverse concrete ideeën aan de gemeente voorgelegd. Voorbeelden zijn het instellen van een telefooncirkel, het betrekken van allochtonen bij de thuiszorg of het inschakelen van vrijwilligers bij het vervoer en de begeleiding bij ziekenhuisbezoek. Het innovatiefonds dat het college voorstelt verschaft een éénmalige bijdrage aan dit soort initiatieven, mits deze passen binnen het beleidsplan.

Alle Arnhemmers moeten kunnen meedoen
Het beleidsplan Wmo beschrijft hoe de maatschappelijke ondersteuning van burgers op het gebied van wonen, welzijn en zorg vorm krijgt. Bevorderen dat alle Arnhemmers kunnen meedoen in de samenleving staat daarbij centraal. Nieuw is hierbij vooral dat de vraag van de Arnhemmer als uitgangspunt wordt genomen. Verder kunnen alle WMO-vragen vanaf het voorjaar 2008 in één gemeentelijk loket behandeld worden. In de loop van 2008 wordt ook een begin gemaakt met loketten op wijkniveau.