Provincie Noord-Holland

Datum

7-11-2007

Onderwerp

Provinciale steun aan vaarverbinding Oud-Loosdrecht

Britta Adema

Kortere wachttijden voor boten en het bevorderen van watertoerisme. Dat beoogt Gedeputeerde Staten van Noord-Holland door aan Provinciale Staten voor te stellen om 547.500 aan de gemeente Wijdemeren te verstrekken voor de aanleg van een tweede vaarverbinding in Oud-Loosdrecht.

Financiering van de subsidie vindt plaats onder het actieprogramma Water als Economische Drager (WED). Doel van het actieprogramma is het vergroten van de economische potenties van water en richt zich op goederenvervoer over water, recreatie en toerisme (watersport) en watergebonden bedrijvigheid. Het project wordt op 17 december 2007 voor besluitvorming voorgelegd aan Provinciale Staten, zij hebben het laatste woord om dit project definitief te honoreren.

Project tweede vaarverbinding Oud-Loosdrecht
De provinciale subsidie is bedoeld voor de aanleg van een tweede vaarverbinding en de daarmee samenhangende herinrichting van de weg en het openbare gebied in het dorpscentrum van oud-Loosdrecht (gemeente Wijdemeren). Door de toename van het vaarverkeer (pleziervaart) voldoet de huidige verbinding tussen de Vuntusplas en de Loosdrechtse Plassen niet meer en ontstaan er lange wachttijden. Dit heeft een ontmoedigend effect op de vaarmobiliteit en beïnvloedt daarmee ook de economische activiteiten zoals bootverhuur, jachthavens en horeca. De gemeente Wijdemeren wil daarom een tweede verbinding aanleggen in het dorpscentrum. Zo kan in beide vaarroutes éénrichtingsverkeer worden ingesteld waardoor de doorstroming verbetert en de wachttijden verdwijnen. Ook draagt de vaarverbinding bij aan de ontwikkeling van het dorpscentrum van Oud-Loosdrecht als watersport- en recreatiekern. De nieuwbouwontwikkeling van het dorpscentrum beoogt onder meer de aanleg van een haven, een pier, ligplaatsen, appartementen en een parkeergelegenheid. Tevens wordt de omliggende openbare ruimte vernieuwd. Het gaat om de doorgaande weg, naastgelegen trottoirs en de aankleding daarvan.