Gemeente De Bilt


Bilthoven, 6 november 2007

Voorstel tot aanpassing monumentenverordening

Bescherming waardevolle landschappen mogelijk

Het college van burgemeester en wethouders van gemeente De Bilt stelt de gemeenteraad voor om de gemeentelijke monumentenverordening aan te passen en een hoofdstuk op te nemen waarmee bescherming kan worden gegeven aan waardevolle landschappen. Directe aanleiding hiervoor was het plaatsen van ongewenste erfafscheidingen in het gebied De Biltse Duinen. Dit gebied is voor de gemeente De Bilt landschappelijk zo karakteristiek dat het college ongeacht eigendomsverhoudingen, het karakter van het landschap wil behouden.

Met de ratificatie van het verdrag van Firenze (Florence, 20 oktober 2000) is de bescherming van waardevolle landschappen een taak van de overheid geworden. Dat geldt zowel voor landschappen van nationaal belang als voor lokaal en regionaal karakteristieke gebieden. Gemeente De Bilt is de één van de eerste gemeenten in Nederland die op basis hiervan zijn monumentenverordening aanpast.

In bestemmingsplannen buitengebied is een aanlegvergunningstelsel opgenomen waardoor het al niet mogelijk was om ongewenste graafwerkzaamheden uit te voeren. De aangepaste monumentenverordening is aanvullend hierop. Hiermee kan aantasting van het karakter van het landschap worden voorkomen zoals het beplanten van stuifduinen en het plaatsen van erfafscheidingen. Onderhoud van het landschap blijft wel mogelijk.

Na advies van de monumentenraad en de monumentencommissie is de verwachting dat de gemeenteraad in december dit jaar de aangepaste verordening vaststelt. Daarna kan het gebied de Biltse Duinen worden aangewezen als landschappelijk monument.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Wendy Verdenius,sr. communicatieadviseur. Telefoon (030) 228 94 30, e-mail verdeniusw@debilt.nl