Gemeente Twenterand


Wethouder Lambers treedt af

Bert Lambers, wethouder van de gemeente Twenterand treedt per direct af. Dit heeft hij dinsdag 30 oktober bekend gemaakt tijdens de persconferentie in het gemeentehuis van Vriezenveen.

Bert Lambers was van 14 april 1998 tot 1 januari 2002 raadslid namens de ChristenUnie van de gemeente Vriezenveen. Sinds 1 januari 2002 tot heden was hij wethouder. Redenen voor zijn aftreden beschrijft hij in zijn brief aan College van B&W en de raad.

Aan het college en raad van de Gemeente Twenterand. Postbus 67
7670 AB Vriezenveen.
Vriezenveen 30 oktober 2007
Geacht college en raad,
Hierbij deel ik u mede dat ik met onmiddellijke ingang terugtreed als wethouder van de Gemeente Twenterand.

Dit besluit is ingegeven door het volgende.

Ten eerste.
De maatschappelijke teneur dat, wanneer er besluiten zijn genomen of wanneer iemand iets vraagt en het blijkt niet te kunnen, het blijkbaar daarna toegestaan is om op alle mogelijke manieren te proberen alsnog je zin te krijgen, is een zeer zorgelijke ontwikkeling. Het hoeft niet te gaan over argumenten, maar alles wat je bedenken kunt is goed en de waarheidstoets is totaal niet relevant.
Voorbeelden: Op verschillende manieren ( levens ) bedreigingen / beschuldigingen ontvangen. Insprekers die alle ruimte krijgen om onwaarheden en eigen interpretatie van zaken in het openbaar te vertolken.
Dat iemand als mens beschadigd wordt is blijkbaar prima. Want dan zal ik nog wel eerder mijn zin krijgen. Ook ambtenaren hebben hiermee te maken. Ik kan en wil hier niet langer mee omgaan en het heeft me het werkplezier ontnomen.

Ten tweede.
Het dualisme. Onder deze noemer krijgen mensen als hierboven omschreven alle ruimte. Luisteren naar de burger, prima, want daar gaat het om. Maar het is verworden tot luisteren naar de burger om daar zoveel mogelijk informatie te verkrijgen om collegeleden onder vuur te nemen, ook een groot deel van de raadsleden toetsen niet op waarheid en belang van anderen die zich niet laten horen! Luisteren naar de burger, prima, want daar gaat het om. Maar het zou er toe moeten leiden dat er daarna in een constructieve samenwerking naar een oplossing gezocht zou moeten worden waar het algemeen belang ook gewogen wordt en een positief effect van uit zou gaan. Komt het nog zover? Ik ben dat vertrouwen verloren.

Ten derde.
Al geruime tijd zijn er bestuurlijke spanningen die het werken in het college moeilijk maken, langzaam is ook hierdoor mijn motivatie en werkplezier afgenomen.

Ten vierde
Het werken in een meer commerciële organisatie heeft altijd mijn interesse behouden. Dat was ook de afweging, na de verkiezingen, bij de start van de nieuwe periode. Wil ik nog opnieuw beginnen of sla ik een andere weg in. Snel na het begin merkte ik aan mezelf dat de drive en de tanden in een klus zetten, niet terug kwamen. Daardoor besloot ik al dit voorjaar, om uiterlijk februari / maart 2008 te stoppen. Dan hoop ik een opleiding Bedrijfskunde en Management succesvol afgerond te hebben en de stap naar het bedrijfsleven te gaan maken. Gezien mijn leeftijd en ik hoop dat me nog vele jaren gegeven worden, lijkt het me een juiste carrièrestap.

Tot slot.
Terugkijkend ben ik blij dat ik wethouder heb mogen zijn, ik heb er ontzettend veel van geleerd en het heeft me persoonlijk veel goede dingen gebracht. Het is ook met een goed en warm gevoel dat ik afscheid neem, want ondanks bovenstaande zijn er veel steun- en dankbetuigingen geweest, al die jaren en daar kijk ik in dankbaarheid op terug. Dank voor het in mij gestelde vertrouwen, vooral ook naar de medewerkers, gedurende zeven jaar.

Ieder die een taak vervult als bestuurder wens ik veel wijsheid en sterkte toe. Met vriendelijke groet,
A.G. Lambers.