Socialistische Partij

No claim verdwijnt, eigen risico komt


07-11-2007 * Het goede nieuws is dat per 1 januari 2008 de no claim korting in de ziektekostenverzekering verdwijnt. Het slechte nieuws is dat vanaf die datum er een eigen risico wordt ingevoerd. De Eerste Kamer stemt komende dinsdag naar verwachting in meerderheid in met deze van de regen in de drup-omruil. 'No claim of eigen risico, in beide gevallen betaalt ziek voor gezond', constateert SP-senator Tineke Slagter. 'Dat is onrechtvaardig en niet solidair'.

De Eerste Kamer debatteerde dinsdag urenlang over de vervanging van de no claim door het eigen risico. Senator Slagter hekelde het politieke spel in de Senaat. Eerder al ging de Tweede Kamer akkoord met deze koehandel. Invoering enkele jaren terug van de no claim was, zo betoogde de SP-senator, een politieke concessie van het CDA aan toenmalig regeerpartner VVD. Invoering van het eigen risico nu is een concessie van nieuwe regeerpartner PvdA aan het CDA. In haar oppositieperiode was de PvdA, met de SP, de vakbonden, ouderenbonden en grote delen van de zorgsector, tegen no claim én eigen risico. Als regeringspartij buigt de PvdA echter voor de wensen van CDA-minister Klink. Klink beweert dat de destijds door hem als Eerste Kamerlid gesteunde no claim onrechtvaardig is gebleken, maar dat het nieuwe eigen risico juist doelmatig en eerlijk zal uitpakken. 'Zo gaat dat dus in de politiek' verzuchtte de SP-senator, die gelijk kreeg met haar voorspelling dat debat vanaf het begin op slot zou zitten omdat minister Klink geen 'nee' van de Eerste Kamer zou accepteren. 'Daardoor krijgen we de vreemde situatie dat terwijl geen maatschappelijke steun is voor het eigen risico, het er toch komt, omdat de PvdA, met het CDA, nu vóór gaat stemmen. Politiek draagvlak is kennelijk belangrijker dan maatschappelijke draagvlak'.

Klink gaf aan dat het eigen risico blijft. Verzoeken van PvdA- woordvoerder Putters om in 2009 weer met een andere vorm van eigen betalingen in de zorgverzekering te komen, wees hij resoluut af. Verder dan een toezegging dat hij zal kijken of er in de toekomst nog enkele verfijningen aan te brengen zijn in het eigen risico, wil Klink niet gaan. Die wel erg magere boodschap lijkt echter al voldoende om de PvdA-fractie in meerderheid mee te krijgen. Voor alle zekerheid wil de SP volgende week toch een hoofdelijke stemming, omdat de VVD om andere redenen, ook tegen het wetsvoorstel gaat stemmen. De stemmen van de PvdA-fractie zullen dus doorslaggevend zijn. De SP stemt tegen, dat staat vast. Tineke Slagter: 'De no claim was slecht en het eigen risico is slecht. We hebben gestreden tegen de no claim en zullen dat blijven doen tegen het eigen risico. Want we vinden nu eenmaal dat zieke mensen niet financieel gestraft moeten worden. Als we iets willen doen aan de zorgkosten moeten we veel meer inzetten op preventie. Dat helpt echt!'

Pikant detail: terwijl de Eerste Kamer nog moet stemmen over het al dan niet invoeren van het eigen risico, sturen zorgverzekeraars hun polissen, mét vermelding van het eigen risico al rond. 'Schoonheidsfoutje', aldus minister Klink.