Ingezonden persbericht


Persbericht

Stichting Meiling reageert op rapport Inspectie jeugdzorg

Leidschendam, 7 november 2007 - Meiling, Stichting voor Adoptie en Projecthulp, voelt zich gesteund door de stelling van de Inspectie jeugdzorg dat zij, in haar handelswijze bij adopties vanuit India, juridisch altijd zuiver heeft gewerkt. Ook waar het gaat om de ethische aspecten heeft Meiling steeds de belangen van het kind voorop gesteld. Meiling reageert hiermee op het rapport 'Meiling en adoptie uit India' dat de Inspectie jeugdzorg op verzoek van de minister van Justitie heeft uitgevoerd. Dit naar aanleiding van berichten over een mogelijk illegale adoptie vanuit India, afgelopen mei.

De Inspectie constateert dat Meiling haar contacten overeenkomstig de wettelijke normen heeft getoetst, maar dat de uitwerking daarvan verbeterd kan worden. Meer in het bijzonder constateert de Inspectie dat Meiling de toetsingscriteria bij de beoordeling van bemiddelingcontacten met het Indiase kindertehuis Malaysian Social Services (MSS) op papier had moeten vastleggen. Daarmee kan de controle op zuiverheid en zorgvuldigheid beter plaatsvinden. Hierbij wijst de Inspectie ook op de verantwoordelijkheid van het ministerie van Justitie om vergunninghouders duidelijke aanwijzingen te geven voor de uitwerking van de toetsingscriteria voor de wettelijke normen. Meiling benadrukt dat zowel bij het aangaan van het contact met MSS als gedurende de periode dat er adopties plaatsvonden steeds zeer zorgvuldig naar de werkwijze van MSS en het verloop van de adoptieprocedure in India is gekeken.

Verder geeft de Inspectie aan dat Meiling zich zeer ingespannen heeft om zaken uit te zoeken, vanaf het moment dat er signalen waren over een mogelijk illegale adoptie. De Inspectie stelt echter dat het beter zou zijn geweest als Meiling haar communicatie met het ministerie van Justitie schriftelijk had vastgelegd. Meiling erkent het belang met betrekking tot deze administratieve vastlegging en zal een verbetering van de schriftelijke vastlegging in haar organisatie inbedden.

Het onderzoek van de Inspectie levert een aantal concrete handvatten op voor verbetering. Deze aanbevelingen passen binnen de kwaliteitszorg die Meiling voorstaat. Sinds 2006 werkt Meiling met alle andere vergunninghouders onder voorzitterschap van het ministerie van Justitie aan de vervolmaking van het Kwaliteitskader Vergunninghouders Interlandelijke Adoptie. Hierin worden toetsingsnormen vastgelegd met betrekking tot wet en regelgeving, achtergrondinformatie over het contact, informatie over de afstandsprocedure, het subsidiariteitsbeginsel en inzicht in de financiën.

Tot slot benadrukt Meiling dat zij hoopt dat er ook snel uitsluitsel komt over het lopende onderzoek bij de Indiase autoriteiten. In het belang van de adoptiegezinnen is snelle duidelijkheid hierover dringend gewenst.