Gemeente Smallingerland


* | 2007

* | November

* | Eervolle vermelding voor WorkSkills

Eervolle vermelding voor project WorkSkills

Voortijdig schoolverlaters gemotiveerd terug naar school

Leerlingen die voortijdig van school gaan hebben geen startkwalificatie - met andere woorden geen diploma - op minimaal MBO II niveau. Dat betekent dat ze minder kansen hebben op de arbeidsmarkt. Om dat te verbeteren is het project WorkSkills van start gegaan.
Het project WorkSkills laat schoolverlaters zich bezinnen op hun toekomst en zet aan tot het hervatten van de opleiding en het behalen van een startkwalificatie. Aan dit project is onder regie van de gemeente Smallingerland de afgelopen drie jaren gewerkt. WorkSkills is met nog zeven andere projecten door het Ministerie van Sociale Zaken aangewezen als `Parel', een eervolle vermelding gebaseerd op innovativiteit, resultaat en overdraagbaarheid van het project. In december zal staatssecretaris Aboutaleb bekendmaken welke projecten een ereprijs verdienen.

Kern van de aanpak is een training waarin jongeren, geholpen door trainers, werken aan hun toekomst. Zij kijken naar wat ze willen en wat ze kunnen bereiken. De deelnemers voelen zich veilig voelen, durven te experimenteren en worden zelfverzekerd. Om een indruk te geven van de resultaten; dit zijn de effecten van het RMC Friese Wouden:

In drie groepen is aan 28 voortijdig schoolverlaters zonder werk de groepstraining aangeboden. Deze intensieve groepstraining duurde vijf opeenvolgende dagdelen.
Van dit aantal deelnemers hebben 11 school (dagopleiding of combinatie van leren en werken) hervat om hun startkwalificatie te halen. Drie jongeren zijn verwezen naar een re-integratietraject. Zeven jongeren hebben werk gevonden en nog eens zeven deelnemers zijn nog in bemiddeling bij de RMC-trajecbegeleiders of verwezen naar andere instanties (hulpverlening) voor de juiste begeleiding om zodoende alsnog een startkwalificatie te behalen.