European Union



Brussel, 6 november 2007

Uitvoering van de hernieuwde consensus inzake de uitbreiding

De Commissie heeft vandaag haar jaarlijkse strategiedocument voor het uitbreidingsbeleid van de EU goedgekeurd, waarin wordt beschreven hoe uitvoering wordt gegeven aan de hernieuwde consensus die werd overeengekomen tussen de Europese leiders tijdens hun top in december 2006. In 2007 werd het uitbreidingsproces wederom zorgvuldig beheerd. De Commissie beoordeelde ook de vooruitgang van de kandidaat-lidstaten en potentiële kandidaat-lidstaten . De conclusie luidt dat in de westelijke Balkan gestage, maar wisselende vooruitgang wordt geboekt en dat de regio nog voor grote uitdagingen staat. Het toetredingsproces van Turkije ligt op schema, maar er moet wel een nieuwe impuls worden gegeven aan de hervormingen.

De uitbreiding is een bijzonder belangrijk beleidsterrein van de EU, dat de strategische belangen van de EU bij de bevordering van vrede, veiligheid, vrijheid, democratie en conflictpreventie dient. De welvaart en de groeimogelijkheden zijn toegenomen en cruciale vervoer- en energienetwerken zijn veiliggesteld.

De nieuwe consensus over de uitbreiding, die werd vastgesteld tijdens de Europese Raad van december 2006, is gebaseerd op de beginselen van consolidatie van verbintenissen, eerlijke en strenge voorwaarden en betere communicatie met het publiek, in combinatie met de capaciteit van de EU om nieuwe leden te integreren. De huidige uitbreidingsagenda omvat de westelijke Balkan en Turkije.

Bij de presentatie van de verslagen zei Olli Rehn, Europees commissaris voor de uitbreiding: "In 2007 werd gestage, maar wisselende vooruitgang geboekt in de westelijke Balkan. We staan nog voor grote uitdagingen, zoals de kwestie van de status van Kosovo, de democratische ontwikkeling van Servië en de opbouw van de staat in Bosnië en Herzegovina. Ik verwacht dat in 2008 zal worden voldaan aan de voorwaarden en dat we met alle landen in de regio een stabilisatie- en associatieovereenkomst zullen hebben gesloten."

"In Turkije overwon de democratie de politieke crisis. Deze nieuwe impuls moet nu worden benut om een nieuwe start te maken met de hervormingen ter verbetering van de fundamentele vrijheden, met name de vrijheid van meningsuiting en godsdienstvrijheid, zodat deze in het hele land en op alle terreinen worden gewaarborgd", aldus commissaris Rehn.

De invloed van de EU draagt bij aan de stabiliteit en bevordert belangrijke politieke en economische hervormingen. De toetredingsvooruitzichten moeten zichtbaar en geloofwaardig blijven en in de lidstaten moet steun blijven bestaan voor de uitbreiding.

Communicatie is daarom de hoeksteen van het uitbreidingsbeleid van de EU. Het is belangrijk dat er geluisterd wordt naar de burger en dat met duidelijke en feitelijke informatie wordt ingegaan op hun bezorgdheid. De lidstaten kunnen het best het voortouw nemen bij de communicatie over de uitbreiding. De Commissie zal haar rol blijven vervullen, samen met het Europees Parlement, de nationale, regionale en lokale overheden en het maatschappelijk middenveld.

De toetredingsonderhandelingen met Kroatië vlotten goed en komen in een beslissende fase. Hieraan ziet de hele regio dat het Europese perspectief concrete en bereikbaar is. De Commissie verwacht in de loop van het komende jaar aanzienlijke vooruitgang in de toetredingsonderhandelingen met Kroatië, mits het land de noodzakelijke hervormingen volhoudt en aan de voorwaarden voldoet.

Er moet spoedig duidelijkheid komen over de status van Kosovo . Er moet een duurzame oplossing komen waarmee een democratisch, multi-etnisch Kosovo gewaarborgd is en wordt bijgedragen tot de regionale stabiliteit.

Beter bestuur in de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, Albanië en Montenegro, staatsopbouw en lokale participatie in Bosnië en Herzegovina, en de Europese koers van Servië vormen het komende jaar de belangrijkste uitdagingen voor de genoemde landen. De regio moet als geheel modern democratieën opbouwen en verder een politieke cultuur van dialoog en tolerantie ontwikkelen.

Begin 2008 zal de Commissie de ontwikkelingen inventariseren en een vervolg formuleren voor de EU-agenda voor de westelijke Balkan. Daarbij zal aandacht worden besteed aan de bevordering van de contacten tussen burgers. De Commissie zal ook een dialoog op gang brengen over de liberalisering van de visa.

In 2007 overwon Turkije op volledig democratische wijze een politieke crisis. Het land moet nu een nieuwe impuls geven aan zijn politieke hervormingen, met name op het gebied van de fundamentele vrijheden en de inspanningen om te voldoen aan zijn internationale verplichtingen. De Commissie verwacht het komende jaar vooruitgang te boeken in de toetredingsonderhandelingen met Turkije.
---

Zie MEMO/07/447 en MEMO/07/446

Overeenkomstig Resolutie 1244 van de VN-Veiligheidsraad.