Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 7 november 2007

College van B&W: nadruk op preventie verzuim

Het gaat goed met de Alkmaarse leerlingen. Van de 15.326 leerplichtige Alkmaarse kinderen en jongeren, hebben er in het schooljaar 2006-2007 195 een keer verzuimd. Het aantal verzuimende leerplichtige kinderen blijft beperkt omdat de gemeente veel investeert in het voorkomen van schooluitval. Dit staat in het jaarverslag van de afdeling leerplicht.

Preventie, het voorkomen van schooluitval, heeft prioriteit bij de afdeling Leerplicht. Samen met de onderwijsinstellingen is door Leerplicht een aantal instrumenten ontwikkeld die moeten voorkomen dat kinderen gaan verzuimen. Eén van die instrumenten is het te laat kom-spreekuur. Als een leerling regelmatig te laat op school verschijnt, is er vaak meer aan de hand. Dit schooljaar is op acht vestigingen van vier scholen in het voortgezet onderwijs met het spreekuur begonnen. Voor het te laat kom-spreekuur is 's morgens op school een leerplichtambtenaar aanwezig. Elke leerling die te laat komt, krijgt een gesprekje met de leerplichtambtenaar.

Daarnaast zijn er zorgteams, die op alle vestigingen van het voortgezet onderwijs werken. In een zorgteam zitten deskundigen van de school, Bureau Jeugdzorg, jeugdgezondheidszorg en een leerplichtambtenaar. Het team bespreekt leerlingen waarover zorg bestaat vanwege bijvoorbeeld problemen op school of thuis. Andere voorzieningen die voorkomen dat kinderen langer wegblijven van school zijn de Opvangklas (laat kinderen terugkeren naar regulier onderwijs), Keerpunt (begeleidt kinderen naar passend onderwijs) en Herstart (voor jongeren die langer dan 4 weken geen school bezoeken). Ook zijn er betere afspraken gemaakt over hoe om te gaan met 'luxeverzuim' (vakantie tijdens schooldagen, zonder toestemming).

Effect

De leerplichtambtenaren zien dat de samenleving verandert. Wethouder Onderwijs Hans Meijer: 'Kinderen krijgen vaker te maken met problemen thuis of op school. Toch blijft door de preventieve aanpak het aantal dat spijbelt of langer van school wegblijft beperkt.'

Wat cijfers uit het jaarverslag:


- De oorzaak van spijbelen is in 23% van de gevallen 'complexe problematiek', problemen op meerdere fronten, zowel op school als thuis. De thuissituatie is voor 23% van de kinderen een reden om niet op school te komen. Daarna zijn met 14% motivatieproblemen een belangrijke oorzaak. In het schooljaar 2005-2006 waren dit ook de belangrijkste oorzaken voor wegblijven van school.


- Dit schooljaar was er voor 11 kinderen een melding van luxeverzuim. Vorig jaar bleven nog 24 kinderen weg vanwege een vakantie.


- Over 195 leerlingen zijn 207 meldingen voor verzuim binnen gekomen. Vorig schooljaar waren er 226 meldingen over 205 leerlingen;


- De leerplichtambtenaren hebben naar aanleiding van een bespreking in het zorgteam voor 96 leerlingen actie ondernomen. Vorig jaar was dat voor 135 kinderen.

Maatregelen

Voor het komende schooljaar wil de afdeling Leerplicht het pakket aan maatregelen nog verder uitbreiden. Zo komt er een uitbreiding van het te laat kom spreekuur en folders over leerplicht.