Gemeente Beek


In-situ expositie STILTE

Beek, 7 november 2007

De Culturele werkgroep Beek organiseert i.s.m. de Cultuurraad Zutendaal (B) en de gemeente Beek een uiterst opmerkelijke expositie rondom het thema Stilte. Van 16 tot en met 25 november kunt u hiervoor terecht in het voormalige Carmelitessenklooster in Beek.

In het voormalige Carmelitessenklooster zal in het kader van een regelmatige terugkerend uitwisselingsprogramma tussen de gemeenten Beek en Zutendaal een in-situ expositie plaatsvinden. Internationaal gerenommeerde kunstenaars uit Nederlands- en Belgisch-Limburg hebben in samenwerking met jonge talenten deze expositie vorm weten te geven. Aansluitend zal een soort vervolgexpositie rond hetzelfde thema in de gemeente Zutendaal worden getoond.

Het Carmelitessenklooster in Beek was een stilteplaats voor zusters die hun leven zwijgend aan gebed hebben gewijd. In het gemeentehuis van Zutendaal hangt permanent een geschilderd panorama van de stille Hoge Kempen van de kunstenaar Charles Wellens. Deze ijkpunten vormen het kader van de expositie Stilte. Gedurende de expositie Stilte worden beide stiltegebieden aan elkaar gespiegeld.

De getoonde kunstwerken hebben door deze werkwijze een sterk in situ-karakter, dat wil zeggen dat de kunstwerken zich legitimeren aan de plek en het moment waar(op) ze tot stand zijn gekomen. Dit geeft het project een bijzondere kwaliteit, omdat de getoonde werken alleen tijdens de expositie te zien zijn en daarna niet meer als zodanig bestaan. Dit tijdelijke, vluchtige karakter verhoudt zich tot het thema Stilte.

Het project verloopt als een feuilleton. Naarmate het vordert ontvouwt het zich en worden verschillende standpunten en gedachtestromen zichtbaar gemaakt. Er wordt naar gestreefd het beeld van de schilderijenreeks van Wellens daadwerkelijk te verbinden aan de ruimtes van het klooster.

De deelnemende kunstenaars reageren vervolgens op deze spiegeling door middel van interventies. Het ontstaan van deze interventies zal worden gearchiveerd en gedocumenteerd, o.a. door middel van film, video en fotografie. In de tentoonstellingsruimte, de gehoorzaal en in het cultuurcafé van het Cultuurcentrum Zutendaal wordt vervolgens een soort remediatie getoond van de expositie in Beek. Deze wordt uitgebreid met een lezing van de kunsthistoricus Ko van Dun over de noodzaak van stilte(gebieden) in de context van maatschappij, religie, stedelijkheid, natuur en milieu.

Deelnemende Kunstenaars zijn:


* Juul Sadée

In de beslotenheid van een kleine kamer, met een trapladder naar de klokkentoren, staat een tafel met een stoel. Hier, onder het smalle raam, ontwikkelt zich op papier een gedachte over de stilte. Is de stilte stil, is zij een overweldigend lawaai, of is zij een lege werkelijkheid?


* Sandrien Wansink

Een vrouw staat in een deuropening. Zij wacht. Er loopt iemand door de ruimte. Geluid van voetstappen die komen en gaan. De stilte van verlangen.


* Marco Juriën

Het licht, door het water gebroken, zakt traag en gefilterd naar de bodem. In het huis met gesloten blinden zijn woorden van buiten vaag en aangenaam. Boven je gaat, onafwendbaar, de stroming door en door.


* Ado Hamelryck

De stilte is een reeks eindeloze herhalingen van stereotiepe handelingen, strevend naar sterke reliëfvorming en tastbare structuur van het schilderijoppervlak, dat als beeld onveranderlijk uitloopt op het zwart.


* Marnik Neven

Er staat een boom. De boom is half gemonteerd maar de structuur ervan is blijven bestaan. De boom is opgehangen. Daar hangt hij stil te wezen.


* Pieter Geenen

In audiovisuele essays die minimalistische representaties van landschappen, ruimtes en plekken zijn, wordt kijken en luisteren intens: aandachtig, waakzaam, bevreemdend, reflectief en haast tastbaar in de context van de onverstoorde stilte.


* Kristof Vrancken

In de stilte gaat iets verscholen tot het uit zichzelf begint te schreeuwen.

Deze bijzondere expositie wordt op vrijdag 16 november om 20.00 uur, geopend door wethouder Thijs van Es en zijn Belgische collega schepen Veerle Remans van de gemeente Zutendaal in het Carmelitessenklooster in Beek. Dichter Frans Budé zal een voordracht verzorgen. Een audio-performance wordt verzorgd door kunstenaar en musicus Paul Devens. Deze opening is voor iedereen vrij toegankelijk.

Verder is de expositie van 17 november tot en met 25 november elke dag te bezichtigen in het Carmelitessenklooster van 13.00 tot 17.00 uur. Op 30 november krijgt de expositie haar vervolg in het Belgische Zutendaal. U kunt daar terecht tot en met 16 december dagelijks van 14.00-17.00 uur.

Carrmelitessenklooster

Carmelstraat 23

6191 VR Beek

Cultuurcentrum Zutendaal

Oosterzonneplein 1

3690 Zutendaal