Van Gogh Museum

Amsterdam, 7 november 2007

Lancering nieuwe wetenschappelijke uitgave Van Gogh Studies

Op 7 november 2007 vindt in The Morgan Library & Museum in New York de lancering plaats van de nieuwe wetenschappelijke reeks Van Gogh Studies. Deze Engelstalige serie biedt een platform voor het onderzoek naar de laat 19de-eeuwse en vroeg 20ste-eeuwse West-Europese kunst. Een inter-nationale redactie van wetenschappers uit de universitaire- en museumwereld begeleidt de serie waarin gebundelde onderzoeksessays en monografische studies elkaar afwisselen. De bijdragen zijn geschreven door gerenommeerde onderzoekers en bieden een rijk geschakeerd beeld van het vakgebied. Initiatiefnemers van deze uitgave zijn het Van Gogh Museum en Waanders Uitgevers.

Deel 1: Current Issues in 19th-Century Art
Het eerste deel van Van Gogh Studies toont de reikwijdte van het huidige onderzoek naar de late 19de-eeuwse kunst. Robert L. Herbert presenteert een studie naar het onderzoek van Henry Nocq, een vriend van Toulouse-Lautrec, over de relatie tussen schilderkunst en toegepaste kunst in de jaren 1890. Joan E. Greer belicht uitvoerig de publicatie van Van Goghs brieven in het Belgische modernistische tijdschrift Van Nu & Straks in 1893. De 19de-eeuwse Franse kunstmarkt staat centraal in de bijdrage van Robert Jensen en David Galenson. Louis van Tilborgh onderzoekt en dateert Van Goghs verblijf in het atelier van Fernand Cormon en Elise Eckermann, June Hargrove en Caroline Boyle-Turner leveren opmerkelijke deelstudies over Gauguins werk en leven.

Onderzoek
Het Van Gogh Museum stimuleert het kunsthistorisch onderzoek naar de periode 1830-1914, met een focus op het leven en werk van Vincent van Gogh. De publicatie van Van Gogh Studies past in het onderzoeksbeleid van het museum, waarin ook omvangrijke projecten als het Van Gogh Brievenproject en de publicatie van een reeks catalogi over de museumcollectie zijn ondergebracht. Van Gogh Studies vervangt het voormalige Van Gogh Museum Journal en de reeks Cahier Vincent. Van Gogh Studies verschijnt jaarlijks. In voorbereiding zijn: Van Gogh: A Literary Mind (2008), The Visions of Gauguin (2009), Thannhauser and Van Gogh (2010).

Technische specificaties
Van Gogh Studies: Current Issues in 19th-Century Art (deel 1) ISBN 978-90-400-8350-1. 208 paginaâs, in het Engels. Prijs: ⬠45,- (hardcover).
Voor abonnementen en informatie over verkrijgbaarheid nationaal en internationaal: Waanders Uitgevers (www.vangoghstudies.com). Van Gogh Studies is ook te koop in de museumwinkel van het Van Gogh Museum, via www.vangoghmuseumshop.com en in de betere boekhandel. Internationale distributie: Antique Collectorsâ Club.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Voorlichting van het Van Gogh Museum: T +31 (0)20 570 52 92 of e-mailen naar pressoffice@vangoghmuseum.nl.
www.vangoghmuseum.nl